Hlavní obsah

Česko se velké finanční krize bát nemusí, tvrdí ČNB

• Aktualizováno

České finanční trhy jsou od globální finanční krize z větší části izolovány a nevyžadují žádná speciální opatření na jejich podporu. Řekl to ve čtvrtek člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl.

Foto: Novinky

Článek

Centrální banky několika zemí v těchto dnech dodávají na trh úvěry za miliardy dolarů, aby podpořily globální finanční systém. Ten se i po několika takových intervencích stále potýká s nízkou likviditou, která se projevuje i nedostatkem úvěrů.

Hampl řekl, že s výjimkou pražské burzy, která jen v tomto měsíci klesla o více než 13 procent, jsou peněžní trhy v bezpečí. U akciového trhu jde o to, že na impulzy reaguje prakticky okamžitě.

Svět teď očekává, zda bude v USA přijat plán na podporu tamního finančního trhu. Ten počítá s uvolněním až 700 miliard dolarů. Šéf centrální americké banky Ben Bernanke a ministr financí Henry Paulson před americkým Senátem návrh ve středu obhajovali. Někteří senátoři podle CNN v plán nevěří. Úniková cesta z krize tak není jistá.

ČNB ve čtvrtek na zasedání bankovní rady posuzovala svou měnovou politiku. Podle očekávání analytiků banka ponechala základní úrokovou sazbu na 3,5 procenta.

Reklama

Související články

FBI vyšetřuje přední finanční společnosti

Čtyři přední finanční instituce začal vyšetřovat Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli možnému podezření z hypotečních podvodů. Vyšetřování se týká...

Výběr článků

Načítám