Hlavní obsah

Nová auta jsou v Česku nejlevnější za 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová auta jsou v Česku nejlevnější za posledních 15 let. Největší konkurenční boj je u vozů do 300 tisíc korun, kde se prodejci předhání ve slevových akcích. Odborníci soudí, že automobilky ceny snižují zejména díky silné koruně, ale také kvůli nižší poptávce v západní Evropě.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Podle partnera analytické firmy Ernst pro automobilový průmysl Milana Kočky se na poklesu cen projevuje i větší konkurence a zároveň koncentrace trhu, tedy vytváření větších hráčů na trhu, kteří jsou schopni nabídnout lepší ceny.

"Cenová válka se týká zejména třídy malých vozů do 300 000 Kč, což je třída vozů, kterých se na počty prodává nejvíc a je zde také nejvíce potenciálních zákazníků. Navíc si třída malých vozů nejvíc konkuruje s ojetými auty," dodal. Pokles cen podle něj bude pokračovat, navíc jej podpoří nástup nových výrobců zejména z Rumunska, Indie a Číny.

"Levnější vozy ze zemí s levnou pracovní silou, nebojácností kopírovat a neochotou investovat do vývoje brzy zaplaví celou Evropu," dodal analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Automobilky podle něj dlouho bojují o udržení svých ziskových marží a tento souboj postupně začnou prohrávat. "Stagnace poptávky, vysoké ceny vstupů a energií a drahá pracovní síla sdružující se odborech jsou třaskavou směsí," doplnil.

Některé modely se slevou až 200 tisíc korun

Na posilující českou měnu zareagovala část prodejců přímým navázáním cen na aktuální kurz koruny. To přineslo zlevnění například u Audi nebo BMW. Další firmy reagují prostřednictvím masivních slevových akcí. Například Citroen v minulých dnech nabídl slevy dosahující u osobních aut až 210 000 korun. Nejlevnější model C1 zlevnil o 57 000 na 179 900 Kč.

Mitsubishi nabízí v září slevy od 40 000 do 150 000 korun. Renault zlevnil vlajkovou loď Laguna o třetinu, ve slevách pokračuje i Ford, který prodává například Fiestu od 239 900 Kč se zvýhodněním téměř 106 000 korun. Výrazné slevy v září nabídli i Volkswagen, Honda, Hyundai, Fiat a většina dalších značek.

V rámci snižování cen se některé větší vozy cenově přiblížily autům o třídu níže. Příkladem je Kia Cee´d z nižší střední třídy. Ta nyní stojí 289 900 korun, což je cena, za kterou se běžně prodávají malá auta. Kia navíc přišla se srovnávací reklamou, která hodnotí její přednosti v porovnání se Škodou Fabia, která je nejprodávanějším malým vozem v Česku. Škoda zareagovala akčním ceníkem, v rámci kterého Fabii zlevnila na necelých 240 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám