Hlavní obsah

Americký plán na záchranu bank má i své odpůrce

Novinky, CNN, toh

„Velkolepý“ plán na záchranu amerických bank z hluboké krize zmítající finančními trhy získává odpůrce. Šéf centrální americké banky a ministr financí před americkým Senátem obhajovali návrh na uvolnění až 700 miliard dolarů na zažehnání krize. Někteří senátoři podle CNN v plán nevěří. Úniková cesta z krize tak není jistá.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Článek

Šéf centrální americké banky (FED) Ben Bernanke a tamní ministr financí Henry Paulson se několik hodin snažili senátory přesvědčit o nutnosti uvolnění stovek miliard dolarů. To by mělo oživit americké akciové trhy, a odvrátit tak stávající finanční krizi. Vláda by peníze získala z dluhopisů a prodeje cenných papírů. USA dokonce plánují zřídit fond, který by odkoupil špatné hypotéky soukromých společností.

Právě hypotéky loni v létě krizi spustily. Problémy se pak přelily do celého světa, mnoho společností muselo odepsat stovky miliard dolarů, jiné vyhlásily bankrot.

„Finanční trhy jsou nestálé a bez pomoci se jejich stav ještě zhorší,“ argumentoval podle CNN Bernanke. Podle něj je zásah Ameriky nezbytný pro návrat finančního sektoru a tím i americké ekonomiky ke stabilitě.

To však někteří senátoři odmítli. Například Jim Bunning argumentoval tím, že krize se nevyřeší splácením soukromých hypoték. „Tento masivní plán není řešením. Je to finanční socialismus a to je neamerické,“ uvedl.

Plán navrhl Bernanke s Paulsonem před pěti dny. Ihned poté akciové trhy opět ožily a propady se zastavily. Pokud by však návrh neprošel, další ztráty by na sebe zřejmě nenechaly dlouho čekat a země by musela na nápravy krize investovat ještě více než nyní na odkoupení špatných úvěrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám