Hlavní obsah

Sarkozy chce regulovat kapitalismus, Schwarzenberg je proti

NEW YORK

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se kvůli bankovní krizi při svém úterním vystoupení v OSN vyslovil pro regulaci kapitalismu. Vyzval ke svolání summitu, jenž by se zabýval globální finanční krizí. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ale o správnosti jeho myšlenky pochybuje.

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Sarkozy vyzývá k regulaci kapitalismu.

Článek

"Pojďme společně vystavět regulovaný kapitalismus, v němž všechny finanční aktivity nebudou záležet jen na posouzení provozovatelů burz," řekl Sarkozy v úterý na půdě OSN. Globální finanční krize podle něj pramení v hlubokých potížích amerického finančního systému. K jejímu řešení navrhuje svolat do konce roku summit.

K Sarkozyho "regulovanému kapitalismu" je český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg skeptický, i když čeká, že se o něm bude na půdě EU dále diskutovat. Domnívá se, že pod tíží světové finanční krize budou nyní všichni volat po regulaci. Sám ale v její úspěch příliš nevěří. "Já jsem dosud ještě nenabyl přesvědčení, že by v tom byly státy o mnoho chytřejší než banky či jiní kapitalisté," řekl.

Zkritizoval však i dosavadní způsob jednání finančních společností. Začátkem 90. let se podle Schwarzenberga stal módou "bezuzdný kapitalismus, který je ale také nesmyslný". Není však ani pro opak.

"Kdybychom přešli do bezuzdné regulace, tak bychom se sami střelili do nohy," řekl obrazně. Připomněl regulovaný kapitalismus v 50. až 70. letech minulého století v západoevropských zemích, což byl podle něj hezký experiment. "Nesmíme zapomenout, že v té době USA a Japonsko Evropu beznadějně předehnaly," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám