Hlavní obsah

FBI vyšetřuje přední finanční společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři přední finanční instituce začal vyšetřovat Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli možnému podezření z hypotečních podvodů. Vyšetřování se týká hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac, investiční banky Lehman Brothers a pojišťovny AIG. Podle amerických médií jsou vyšetřováni i manažeři zmíněných společností.

Foto: Jason Reed, Reuters

Sídlo společnosti Fannie Mae

Článek

Podle CNN mluvčí FBI uvedl, že vyšetřováno je 26 případů možných podvodů, které souvisí se současnou finanční krizí. FBI kvůli začínajícímu vyšetřování však odmítla sdělit podrobnosti.

Krize na světových trzích začala před rokem. Pád akciových trhů tehdy způsobila krize v sektoru rizikových hypoték.

Trh rizikových hypoték patřil v posledních několika letech v USA k nejvíce rostoucímu, což souviselo s boomem stavby domů. Protože ale sazby v USA v posledních dvou letech rostly, mnozí lidé, kteří si vzali rizikové úvěry, nebyli schopni hypotéku splácet. V prvních letech měli zajištěný nízký úrok, ale pak se sazba stanovila aktuálně.

Reklama

Související články

Po rekordních propadech akcie rekordně posílily

Po prudkých pádech burz z počátku týdne, způsobených pokračující krizí hypotečního trhu, jež vyústila v pád banky Lehman Brothers, v pátek akcie naopak rapidně...

Výběr článků

Načítám