Hlavní obsah

Komise schválila maximální cenu SMS ze zahraničí 2,60 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Za krátkou textovou zprávu (SMS) poslanou ze zahraničí si možná budou moci mobilní operátoři od 1. července 2009 účtovat jen 11 eurocentů, tedy 2,60 Kč, místo současných osmi až deseti korun. Vyplývá to z návrhu nařízení, který v úterý schválila Evropská komise.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Brusel chce současně regulovat ceny datových služeb. Ke všem těmto krokům však potřebuje souhlas europoslanců a členských států EU. Velkoobchodní cena jednoho megabytu přenesených dat v zahraničí by měla podle představ komise činit nejvýše jedno euro, tedy zhruba 24 korun. V současnosti se ceny datových služeb liší, ale v některých případech zákazníci platí až 16 eur za jeden megabyte, tedy téměř 390 korun.

Například jedna hudební skladba ve formátu MP3 může mít kolem pěti megabytů. Při nejhorším možném scénáři by tak zákazníka přišlo její stažení v zahraničí až na téměř 2000 korun.

Pokud státy i europoslanci vysloví s nařízením souhlas, měly by dále zlevnit i hovory z mobilních telefonů v zahraničí, které unie již v současnosti reguluje. Cenové stropy měly původně platit ale jen do roku 2010; Brusel nyní navrhl jejich prodloužení o tři roky, které má doprovázet další cenový pokles.

Cena za minutu odchozí hovoru by měla klesnout ze současných asi 12 korun na osm korun, u příchozích hovorů z pěti asi na polovinu. Mobilní operátoři by navíc podle představ komise již neměli zákazníkům hovory účtovat po minutách, ale po vteřinách.

Reklama

Související témata:

Související články

Brusel chce maximální cenu SMS 2,6 Kč

Evropská komise je zjevně posílena úspěchem, kdy před časem nařízením donutila operátory zlevnit ceny volání z mobilního telefonu v zahraniční. Nyní se chtějí...

Výběr článků

Načítám