Hlavní obsah

Vedení Zentivy chce prodat firmu francouzské Sanofi-Aventis

– PRAHA • Aktualizováno

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Aventis zvýšila nabídku na převzetí české farmaceutické jedničky Zentiva. Nabídka nově činí 1150 Kč v hotovosti za jednu akcii, což znamená, že firma je za podnik ochotná zaplatit 1,8 miliardy eur (asi 45 miliard korun). Představenstvo Zentivy nabídku akcionářům doporučilo přijmout.

Článek

„Jsme potěšeni, že se nám podařilo dosáhnout se Sanofi-Aventis Europe dohody o podmínkách doporučené nabídky na převzetí Zentivy. Věříme, že zvýšená nabídka představuje atraktivní hodnotu pro akcionáře Zentivy, zvláště ve světle současných tržních turbulencí," řekl generální ředitel firmy Jiří Michal.

Sanofi-Aventis nyní v Zentivě vlastní necelých 25 procent společnosti, necelou pětinu kontroluje pojišťovna Generali. Části akcií v řádu několika procent patří investiční společnosti J a vedení firmy. Čtyřicet dva procent vlastní soukromí investoři.

Sanofi dříve nabízel 1050 korun za jednu akcii, tuto nabídku ale vedení firmy nedoporučilo. Sanofi pak nabídku zvýšila. Ta je o čtvrtinu vyšší než hodnota akcií na burze z konce dubna, kdy firma oznámila, že je na prodej a ukončila obchodování s akciemi.

O Zentivu se zajímala i společnost Anthiarose, kterou ovládá skupina PPF, ta nabízela 950 korun za akcii. Ani tato nabídka v Zentivě neprošla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám