Hlavní obsah

Slovensko umožní kvůli euru regulaci cen

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský parlament ve středu schválil novelu zákona o cenách, která umožní regulaci cen v souvislosti s přechodem země na euro od 1. ledna 2009. Pokud novelu podepíše prezident Ivan Gašparovič, od 1. listopadu 2008 budou mít některé resorty mimořádné regulační kompetence.

Článek

Ministerstva dopravy, hospodářství, zemědělství a školství budou moci regulovat ceny až do ukončení duálního zobrazování cen v eurech i v korunách, t.j. do konce roku 2009. K regulaci cen mohou přistoupit v případě, že vznikne mimořádná situace s přímým vlivem na ceny zboží, která by ohrožovala cenovou stabilitu a dostupnost daného zboží.

Novela umožňuje také regulaci cen v případě, že dojde k ohrožení trhu vlivem nedostatečně rozvinutého konkurenčního prostředí a v případě, že to bude vyžadovat ochrana spotřebitele nebo jiný veřejný zájem. Ministerstva mohou rovněž definovat rozsah přípustného zvýšení cen ve vymezeném období nebo určit závazné postupy při tvorbě cen.

Opozice označila novelu za marketinkový tah. "Obchodníci v obavách z regulace cen zvyšují ceny už dnes," upozornil Ivan Mikloš, ministr financí bývalé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy. Opozice se rovněž obává, že časem vzniknout tlaky, aby byla možnost regulace cen prodloužena i po roce 2009.

Ministr financí Ján Počiatek tvrdí, že regulace cen je až poslední možností. "Pokud je trh dostatečně spolehlivý ve své autoregulaci, ceny budou růst jen tak, jak určí trh a nebude důvod nic regulovat," uvedl Počiatek. Výhodou novely je podle ministra také to, že umožní podrobný monitoring cen.

Slovenský parlament minulý týden schválil v prvním čtení novelu trestního zákona, na jehož základě bude možné poslat obchodníka do vězení až na tři roky, pokud poruší cenovou regulaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám