Hlavní obsah

Burzy se dál potápějí, injekce pro AIG nepomohla

Americká centrální banka Fed sice zachránila největší pojišťovnu AIG, americké akcie však dále padají. Otevřeně se mluví o krizi. Ukazují to i titulky ekonomických zpráv. Stále zůstávají obavy z krize, kterou na začátku týdne výrazně prohloubil bankrot investiční banky Lehman Brothers. Ani 85 miliard dolarů pro AIG neoživilo trhy a burzovní indexy v USA i v Asii se dále propadají.

Foto: Alex Grimm , Reuters

Vývoj indexu DAX na frankfurtské burze.

Článek

Injekce poskytnutá AIG sice vedla k mírnému růstu na evropských trzích, ale asijské dále klesají. Také americké indexy včetně klíčového Dow Jonesova dále klesají. Nejen obchodníci, ale analytici i komentátoři jsou přesvědčeni, že pomoc AIG neznamená konec krize.

Čeká se, který finanční ústav padne příště, přičemž pochybnosti okolo zdraví bank tlačí ceny akcií dolů. Propadá se zejména sektor úvěrů.

Pomoc Fedu je také hodnocena jako opuštění zásad volného trhu, kdy stát saturuje krachující firmy, aby propad zastavil, o ziscích to ovšem neplatilo.

A klesají nejen trhy v USA a v západní Evropě nebo silné asijské, ale také donedávna se rychle rozvíjejí trhy ve střední a východní Evropě, které zatím byly jen málo postiženy propadem. Propad na tříleté minimum zažila i ruská burza, kde se na čas muselo zastavit obchodování. Klesá i indická burza.

Zcela bezradné jsou po pádu banky Lehman Brothers hedgeové fondy, zmiňuje Wall Strett Journal. Právě tyto společnosti, které nebyly tak přísně regulované, se přitom v posledních letech stávaly štikami v ekonomickém rybníku a shrabovaly největší zisky.

Ekonomika zcela dominuje titulním stranám novin i webů, kam kromě zpráv o bankovní krizi a reakcích politiků i analytiků pronikla už jen zpráva o atentátu na americkou ambasádu v Jemenu.

Titulky článků v novinách a na webech
Sbohem Lehmane, nazdar deflaceReuters
Wall Street vypadá nespokojený, akcie padajíThe New York Times
Budoucnost nemůže rozptýlit obavy bankWall Street Journal
Investoři jsou nervózní z propadu amerických akciíBBC
Kdo bude další po AIG?CNN
Mohou být i další obětiWall Street Journal
Propad trhu pokračuje ze strachu z globálního nedostatku likvidityThe Times Of India
Místní akcie uzavřely o 0,56 procenta nížeThe Australian
Americké akcie na začátku propadlyBloomberg
Evropské trhy jsou nervózní, asijské splasklyThe New York Times
Obchodování s ruskými akciemi zastavenoCNN
Stavební trh se v srpnu propadl o 6,2 procentaForbes
Tříměsíční sazby poklesly na nejnižší úroveň od roku 1954Bloomberg
Zisky se privatizují, ztráty zespolečenšťujíReuters

Reklama

Výběr článků

Načítám