Hlavní obsah

Zemědělci chystají protesty, budou blokovat dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zemědělci připravují na 13. října celorepublikovou protestní akci. Dohodl se na tom v úterý krizový štáb Agrární komory.

Článek

O formě protestu bude krizový štáb jednat v příštím týdnu. Za pravděpodobné označil prezident Agrární komory Jan Veleba použití těžké techniky k blokádám na důležitých dopravních tazích.

Protest bude reakcí na navrhovaný rozpočet ministerstva zemědělství pro příští rok. Zemědělcům se nelíbí zejména snížení přímých plateb o více než 2,5 miliardy korun.

Úternímu jednání krizového štábu AK bezprostředně předcházela schůzka jejích zástupců s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Na té se jim podle Veleby nepodařilo vyjednat navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství, proto se prý zemědělci rozhodli řešit situaci formou protestní akce.

Gandalovič prý peníze sežene

Ministr zemědělství Gandalovič věří, že by v jednáních mohl pro resort získat víc peněz, než nynější návrh předpokládá, přestože celková částka státního rozpočtu pro příští rok již navyšována nebude. Ministr to řekl minulý pátek na dožínkách v Brzině na Příbramsku.

"Od původního deficitu Paroubkovy vlády 100 miliard Kč jsme se postupně dostali až k návrhu 38 miliard Kč. Je jasné, že někde to bolí. Nás to bolí velmi, byl bych pochopitelně radši, kdyby se škrtalo i v jiných resortech, nebo zejména v jiných resortech než v našich, ale musíme hledat rezervy. Na druhé straně jednání pokračují. Předpokládám, že bychom mohli ještě nějakou miliardu někde získat," uvedl ministr.

Navrhovaný rozpočet ministerstva zemědělství pro rok 2009 je o více než čtyři miliardy nižší než letošní. Důvodem je snaha vlády snižovat deficitní hospodaření státu. O téměř pět miliard korun méně než letos by do českého zemědělství mělo připlout také z rozpočtu EU.

Konkurenceschopnost pokulhává

Čeští zemědělci loni obdrželi na dotacích dohromady zhruba 23,5 miliardy korun. Především díky příspěvkům z národních zdrojů a EU skončilo loňské hospodaření českého zemědělství v zisku, který podle předběžných údajů dosáhl 13,7 miliardy korun, což je téměř dvojnásobek hospodářského výsledku v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám