Hlavní obsah

V USA se hovoří o finanční krizi století

CNN, DPA, ČTK, BBC, aš, Wall Street Journal

Pád investiční banky vyvolal největší propad na americkém akciovém trhu od teroristických útoků ze září 2001, index Dow Jones ztratil jen během pondělí 4,4 procenta a klesl pod 11 000 bodů. Burzy se otřásají na celém světě. Analytici a politici hovoří o stoleté krizi a srovnávají ji s velkou hospodářskou krizí z třicátých let.

Foto: Joshua Lott , Reuters

Světelná tabule na newyorském Times Square informuje o propadu indexu Down Jones

Článek

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama při projevu uvedl, že jde o „nejhorší krizi od krize třicátých let“ a volal po razantních opatřeních na trhu úvěrů.

Důrazné kroky slibuje i republikánský kandidát John McCain, který chce mimo jiné i snížit ceny potravin. „Viděli jsme vlastní zájmy, chtivost, neodpovědnost a korupci, která podminovávala tvrdě pracující americký lid," řekl McCain na mítinku ve floridském Orlandu, kde slíbil, že „skončí doba, kdy Wall Street fungoval jako kasino.“ Vyzval také k tomu, aby generální ředitelé přestali dostávat multimiliónové částky.“

Ani McCain ani Obama ani jejich kandidáti na funkci vicepremiéra aljašská guvernérka Sarah Palinová a senátor Joe Biden nemají velké ekonomické zkušenosti.

Obama ovšem jen navázal na slova bývalého guvernéra americké centrální banky Fed Alana Greenspana, který už v podělí uváděl, že jde o krizi, jaká se objevuje jednou za století.

Hlavní obchodní stratég společnosti Jefferies & Co. Art Hogan řekl, že podobný propad na finančním trhu nemá precedens a mohl by se srovnat jen s Velkou hospodářskou krizí z třicátých let a nebo bankroty železnic v 19. století: „Nic takového jsme dosud neviděli. Pro tohle neexistuje plán.“

:.Budova vedení Lehman Brothers v New Yorku.foto: Reuters/Brendan McDermid

Podobně silná slova volil i vysoký představitel investiční společnosti PNC Advisors Jim Duningan: „Musíme vyhodit historické knihy, protože s tímto se nedá nic srovnat. Každý krok na cestě přináší další propad.“

Kapku optimismu nalil jen prezident společnosti Leeb Capital Management Stephen Leeb, který uvedl: „Ale není to konec kapitalismu.“

Propady burz pokračují

Dow Jones spadl o 504,48 bodu na 10 917,51 bodu. Jde o největší bodovou ztrátu od 17. září 2001, kdy se propadl za jediný den o 684 bodů, a o největší procentní od 19. července 2002. Technologický index Nasdaq Composite se v pondělí propadl o 3,6 procenta na 2179,91 bodu a Standard o 4,71 procenta.

Analytici se nejsou ale schopni shodnout, zda Dow Jones už dosáhl dna, obávají se, že propad může pokračovat, protože zasáhl celý svět. Evropský index FTSE 100 klesl o 4 procenta. Pražská burza se propadla o šest procent. Akcie evropských bank BNP Paribas, Société Générale, Dexia nebo Fortis klesly o šest až devět procent.

Pesimistům nahrávají další silné propady asijských burz. Japonský index Nikkei poklesl o 4,61 procenta, což je nejvíce za tři roky, a to první rána nepřišla už v pondělí, kdy byla burza zavřená kvůli svátku. Japonská banka intervenovala a poskytla finančním ústavům injekci ve výši 2,5 biliónu jenů, což posílilo jen.

Akciové trhy v Hongkongu a Jižní Koreji klesly o šest procent, šanghajská burza pak o 3 procenta, indická zažila už druhý propad za sebou, činil 2,5 procenta. „Jsme uprostřed krize,“ uvedl Y K Chan z hongkongského Philip Asset Managemet.

Krizi odstartovala černá neděle

Propad odstartoval bankrot čtvrté největší investiční banky v USA Lehman Brothers. Největší investiční banka Merrill Lynch byla týž den nucena přejít pod křídla Bank of America za 50 miliard dolarů v akciích.

:.Budova pojišťovny AIG v Hongkongufoto: Reuters

K propadu přispěly problémy pojišťovny AIG (American International Group), která se musela obrátit na centrální banku Fed se žádostí o krátkodobý překlenovací úvěr ve výši 40 miliard. Letos přitom už získal injekci ve výši 20 miliard, ta se ale utopila v odpisech a ztrátách. Společnost už oznámila restruktualizaci a bude posilovat hotovost. Její akcie propadly o 60 procent. Společnost zatím nevydala žádné prohlášení, které by uklidnilo trhy. Akcie AIG přitom ztratily za rok 91 procent hodnoty.

Analytik skupiny Citigroup Joshua Sahnker ale uvedl: "Věříme, že AIG přežije, ale víme jen málo, co vše musí být prodáno.“ Spekuluje se, že společnost prodá flotilu letadel, kterou pronajímá leteckým společnostem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám