Hlavní obsah

Pražská burza propadla o pět procent a je na dvouletém minimu

PRAHA
Aktualizováno

Pražská burza zahájila pondělní obchodování dalším propadem. Po sérii silných poklesů v minulém týdnu tentokrát akciový trh měl podle hlavního indexu trhu PX v 11:30 ztrátu 5,32 procenta na 1222,1 bodu. Dostala se tak na více než dvouleté minimum. Tříprocentní pokles zaznamenaly i další evropské akciové trhy.

Článek

Největší sestup vykazovaly akcie operátora Telefónica O2, které se začaly obchodovat bez nároku na dividendu a přišly o takřka 13,2 procent na 393,5 korun, vyplynulo z průběžných výsledků.

Za výprodejem byly podle odborníků znovu zejména zahraniční faktory, zejména pád americké investiční banky Lehman Brothers. "V pád tak velkého hráče věřil na trhu jen málokdo, a proto je to ve svém důsledku pro trhy tak negativní. Špatnou náladu ještě podporuje pokračující pokles cen ropy," uvedl analytik serveru www.kurzy.cz Vladimír Urbánek.

Pod prodejním tlakem byly akcie ze všech odvětví. Akcie realitní skupiny ECM klesly téměř o desetinu procent na 351,5 korun, akcie těžební firmy NWR byly níže o 6,4 procenta na 302,5 korun.

Oslabují i burzy v Evropě

Index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 se po zahájení obchodování propadl o 3,1 procenta. Problémy společnosti Lehman Brothers zasáhly i velké evropské bankovní domy jako BNP Paribas, Société Générale, Dexia nebo Fortis, jejichž kurzy klesaly o šest až devět procent.

Proti oslabování trhů se snaží intervenovat centrální banky. Krize se zatím neprojevila na trzích v Asii, které měly v pondělí kvůli svátkům zavřeno.

Propad pražské je dlouhodobý

Pražská burza tak pokračuje v prohlubování letošního propadu, který již podle PX převýšil 30 procent. V předchozích šesti letech přitom akcie v tuzemsku investorům vydělávaly.

Problémová americká investiční banka Lehman Brothers dnes oznámila, že zažádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Emise Lehman Brothers se propadla o 85 procent. Na 158 let starou banku Lehman Brothers zatížilo 60 miliard dolarů ve špatných investicích do realit a neschopnost najít investičního partnera, který by ji zachránil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám