Hlavní obsah

Prodejny Plus se do půl roku změní na Penny markety

Právo, Jiří Novotný
ČESKÁ REPUBLIKA

Německá obchodní skupina Rewe už může v České republice převzít celý maloobchodní řetězec Plus, který letos koupila za 255 miliónů eur (v přepočtu 6,2 miliardy korun). Povolil jí to nyní v září Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Celkem jde o 150 prodejen Plus, z nichž většina se do šesti měsíců přemění na Penny Markety.

Článek

„Počítáme ale také s tím, že tři desítky Plusů přebudujeme na prodejny Billa,“ upřesnil jednatel společnosti Penny ČR Pavel Kebísek.

Po převzetí Plusů bude skupina Rewe v Česku vlastnit celkem 502 prodejen. Čtyři z nich však musí podle rozhodnutí antimonopolního úřadu prodat, aby se nenarušilo konkurenční prostředí v některých okresech. Na otázku, kdy se tak stane, odpověděl Kebísek: „Čas na to máme až do srpna 2009.“

Dosavadnímu vlastníkovi řetězce Plus, jímž je společnost Tengelmann, zůstanou budovy, v nichž jsou prodejny umístěny, a Rewe si je bude pronajímat. Značka Plus však z českého trhu postupně zmizí a její prodejny se převlečou do červeného kabátu Penny Market.

„Převzít chceme i všechny zaměstnance prodejen Plus, kteří o to projeví zájem, a část administrativních pracovníků. Nadále budeme českým diskontním obchodníkem a kromě mezinárodních značkových produktů povedeme v našem sortimentu velký počet tuzemských produktů. Až osmdesát procent sortimentu nám totiž zajistí čeští dodavatelé,“ informoval Kebísek.

Plus loni vykázal tržby 11,6 miliardy korun. Po jeho koupi se teď Rewe stane druhou nejsilnější obchodní firmou na českém trhu. S ročními tržbami více než 43 miliard korun předběhne Ahold i Tesco. Větší než Rewe bude pouze německý Schwarz, jenž má v Česku supermarkety Kaufland a Lidl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám