Hlavní obsah

Ceny zemědělských výrobců v srpnu klesly o 9,8 procenta

PRAHA

Ceny zemědělských výrobců v srpnu meziměsíčně klesly o 9,8 procenta, meziročně však byly o 6,3 procenta vyšší. Ceny rostlinných výrobků se v srpnu snížily o 15,3 procenta v důsledku poklesu cen obilovin a olejnin. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad.

Článek

Ceny průmyslových výrobců a stavebních prací vzrostly v srpnu meziměsíčně shodně o 0,4 procenta. Ceny tržních služeb se nezměnily. Meziročně byly ceny průmyslových výrobců vyšší o 5,7 procenta, ceny stavebních prací o 4,7 procenta a tržních služeb o 3,6 procenta.

Ceny obilovin v srpnu proti červenci poklesly o 19,4 procenta a olejnin o 10,7 procenta. Ceny zeleniny se snížily o 2,5 procenta a brambor o 1,8 procenta. Ceny živočišných výrobků klesly o 1,7 procenta, ceny mléka o 2,9 procenta, ceny drůbeže se snížily o 2,2 procenta a ceny skotu o 1,5 procenta. Zvýšily se naopak ceny vajec, a to o 5,9 procenta.

Základní kovy výrazně podražily

Z cen průmyslových výrobců meziměsíčně stouply nejvíce ceny základních kovů a hutních a kovodělných výrobků. Bylo to o 3,1 procenta, což je nejvýraznější meziměsíční nárůst od srpna roku 2004. Významně stouply ceny chemických výrobků a vláken, rovněž o 3,1 procenta. Jejich nárůst byl nejvyšší od dubna 2000. Po 13 měsících poklesu vzrostly ceny dopravních prostředků, a to o 1,4 procenta. Ceny potravinářských výrobků se zvýšily o 0,4 procenta. Naopak o 6,1 procenta klesly ceny rafinérských výrobků.

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se zvýšily proti červenci o 0,5 procenta. Zvýšily se ceny podnikatelských služeb a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmů o 0,2 procenta a v nákladní dopravě a skladování o 0,5 procenta. Ceny za služby pošt a telekomunikací se naopak meziměsíčně snížily o 0,8 procenta v důsledku poklesu cen za služby spojené s poskytováním připojení na internet.

Rostlinné výrobky proti loňsku o desetinu dražší

V meziročním srovnání se v srpnu ceny rostlinných výrobků zvýšily o 10,1 procenta. Bylo to zejména v důsledku vyšších cen olejnin o 34,9 procenta. Ceny obilovin byly vyšší o 4,4 procenta, ceny ovoce o 3,9 procenta. Naopak ceny zeleniny se proti loňskému srpnu snížily o 18,9 procenta a ceny brambor o 4,2 procenta. Ceny živočišných výrobků byly vyšší o tři procenta. O 7,3 procenta vzrostly ceny vajec, o 6,6 procenta se zvýšily ceny drůbeže a cena mléka byla vyšší o 3,7 procenta. Ceny skotu byly naopak o 1,7 procenta nižší.

Proti loňskému srpnu byly o 23,8 procenta vyšší ceny koksu a rafinérských ropných výrobků. Se shodným nárůstem 9,1 procenta významně ovlivnily cenovou hladinu také ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků a ceny elektřiny, plynu a vody. Ceny potravin stouply o 7,5 procenta, z toho ceny olejů, živočišných a rostlinných tuků o 32,2 procenta, ceny mlýnských a škrobárenských výrobků o 29,1 procenta a průmyslových krmiv o 22,7 procenta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám