Hlavní obsah

Provozovat hazard v Česku bude složitější

Právo, hyp
PRAHA

Veřejná debata o podobě nově připravovaného herního zákona 1. září skončila. Ministerstvo financí do konce září zveřejní její výsledky a do konce roku předloží vládě návrh věcného záměru zákona.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jeho konečná podoba je ještě nejasná, ale pokud legislativním procesem projde většina navrhovaných opatření, hazardním hráčům i firmám provozujícím hazardní hry zřejmě nastanou těžší časy.

„Nové technologie umožnily vznik nových typů hazardu a dosavadní legislativní úprava je zastaralá. Vzniklo mnoho mezer, kterými se k hraní mohou dostat jak mladiství, tak lidé, kterým zruinuje život. Naším cílem je ochrana ohrožených skupin osob, především mladistvých, patologických hráčů a sociálně slabých,“ řekla ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková při prezentaci závěrů pracovní skupiny pro nelátkové závislosti Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, která se veřejné debaty také účastnila.

Lidé na sociálních dávkách si nezahrají

Nová norma by podle ní měla snižovat nabídku možností k hraní. Osoby mladší 18 let, patologičtí hráči a lidé na sociálních dávkách by měli mít zákaz hazardního hraní. Za tímto účelem by měl být vytvořen tzv. black list.

Obsluha v hernách by měla být odpovědná za to, jestli se v nich takové osoby nevyskytují a pokud ano, může být potrestána pokutou až 50 tisíc korun. V restauracích by měl být povolen pouze jeden hrací automat, více by mohlo být jen ve speciálních provozovnách. Ty by nesměly být umístěny v blízkosti škol, nemocnic nebo sociálních zařízení.

Obce samotné by měly mít možnost vykázat herny vyhláškou ze svého území nebo z jeho části. Také reklama na hazardní hry by měla být omezena podobně jako na tabák nebo alkohol.

„Chceme omezit i poptávku, a to preventivními kroky, výchovou ve školách a posílením odpovědnosti rodičů za to, jestli jejich ratolest propadá hazardu, a to prostřednictvím zákona o veřejně-právní ochraně dítěte,“ uvedla Stehlíková. Plánují se například osvětové kampaně poukazující na rizika patologického hráčství zaměřené na děti, mladistvé a rizikové skupiny

Reklama

Výběr článků

Načítám