Hlavní obsah

Zaměstnavatelé budou muset hradit preventivní prohlídky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závodní preventivní péči, která je částečně hrazena ze zdravotního pojištění, mají od nového roku plně hradit zaměstnavatelé. Ti již nyní plně hradí vstupní, popř. i výstupní prohlídky svých zaměstnanců, pokud jsou pro jejich zaměstnání nezbytné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Preventivní prohlídka stojí asi 650 korun a musí ji absolvovat asi půl miliónu zaměstnanců podle rizikovosti prostředí, ve kterém pracují.

Takový je návrh novely zákona, kterou připravil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a v září ji má posoudit vláda. Pokud návrh projde legislativou, vznikne tato povinnost zaměstnavatelům od Nového roku.

„Objem závodní preventivní péče tvoří ročně necelou miliardu. Ze zdravotního pojištění se z toho hradilo jen 168 miliónů a tuto částku nově zaplatí zaměstnavatelé. Budou tedy platit celou prevenci,“ řekl Právu v pátek mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Znamená to, že pokud půjde pracovník na preventivní prohlídku, která souvisí s jeho zaměstnáním, zaměstnavatel ji nově bude hradit v plné výši. Například strojvedoucí na dráze nad 50 let musí na takovouto prevenci jednou za rok a ta dosud byla hrazena ze zdravotního pojištění. Podobných profesí je mnoho a zaměstnavatelé nově jejich preventivní prohlídky budou muset zaplatit.

Rizikovost prostředí

„Jsou čtyři kategorie podle rizikovosti prostředí. V té nejvyšší, čtvrté, pracuje asi 19 000 lidí a ti musejí chodit ročně na pravidelnou preventivní prohlídku. Ve dvojce a trojce pracuje 419 000 lidí a tam je prevence nutná jednou za dva roky. Ostatní jsou v jedničce, kde preventivní prohlídka nezbytná není. Omezuje se jen na vstupní a výstupní prohlídku,“ informoval Cikrt. Tyto prohlídky budou jako dosud dál zaměstnavatelé hradit v plné výší. Cena je rozdílná podle rizikovosti zaměstnání. Zhruba stojí 650 korun.

Budou i soudní spory

„I kancelářská práce přináší svoje rizika. Když například lékař řekne, že se vám zhoršil zrak, protože dlouhou dobu v práci sedíte u počítače, tak taková prohlídka bude hrazena ze zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovna se ale může dostat do křížku se zaměstnavatelem, protože bude mít důkaz o tom, že ke zhoršení zraku došlo v důsledku zaměstnání,“ řekl Cikrt. To do budoucna může vyvolat i mnoho soudních sporů pojišťoven se zaměstnavateli o úhradě takového vyšetření.

Podle Cikrta i kancelářská práce přináší svá rizika a zaměstnavatel by měl pozvat odborníka, aby posoudil, zda zaměstnanci například sedí na správných židlích, které jim nedeformují záda.

„Když někde občan pracuje, znamená to riziko pro jeho zdraví a tato rizika je zaměstnavatel povinen snižovat a předcházet jim. Musí zaměstnance preventivně prohlížet a sledovat, jestli daná práce nemá zhoubný vliv na jejich zdraví. Zároveň musí změnit prostředí tak, aby toto riziko minimalizoval,“ řekl Cikrt s tím, že novela zákona chce právě vést zaměstnavatele k tomu, aby rizikovost pracoviště snižovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám