Hlavní obsah

Vláda ještě neschválila rozpočet, chce zvýšit příjmy i výdaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu oznámila, že zatím neschválila návrh rozpočtu na příští rok. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) má do rozpočtu zapracovat nárůst výdajů i příjmů ve výši 700 miliónů korun, na kterém se ministři dohodli. Kabinet se k tomuto klíčovému zákonu vrátí v pondělí 22. září, kdy jej zřejmě také schválí.

Článek

"V žádném případě se nezmění deficit ve výši 38,1 miliardy korun. Příjmy i výdaje se zvýší o 700 miliónů korun kvůli odprodeji nemovitostí v majetku ministerstva vnitra a Úřadu vlády," uvedl ministr. O 100 miliónů korun by se měl podle něj rovněž posílit rozpočet Bezpečnostní informační služby. Diskuze bude ještě pokračovat nad rozpočtem ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva školství.

MMR by chtělo získat více peněz na program bydlení a program regionálního rozvoje. V případě ministerstva školství se ještě podle Kalouska budou hledat zdroje na pokrytí některých výdajů, které jsou nižší kvůli prioritě vlády - vysokému školství.

Do dvou týdnů by měl být rozpočet hotov

Ministr financí předpokládá, že rozpočet vláda za 14 dní schválí. "Musíme jej do 30. září totiž předložit Poslanecké sněmovně," upozornil. Poslanci by pak měli rozpočet schválit do konce roku.

Navrhovaný státní rozpočet představuje deficit veřejných financí ve výši 1,6 procenta HDP, což je pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura. Původní výdaje rozpočtu ministerstvo financí naplánovalo na 1,151 biliónu korun a příjmy na 1,113 biliónu korun. Pro letošní rok je naplánován schodek 71,3 miliardy korun. Loni stát hospodařil s deficitem 66,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám