Hlavní obsah

Sklizeň obilí byla letos bohatší než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zemědělci letos z polí sklidili téměř 7,6 miliónu tun obilí, což je o zhruba 1,2 miliónu tun více než loni. Rolníci již mají pod střechou obilí z 98,99 procenta polí, přičemž letošní průměrný hektarový výnos 5,31 tuny je ve srovnání s loňskem o přibližně 17 procent vyšší. Výkupní ceny obilí jsou letos podle Agrární komory proti loňskému roku nižší.

Článek

Informace o letošní sklizni v úterý na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Obiloviny letos farmáři naseli na 1,43 miliónu hektarů polí, což je o zhruba 22 000 hektarů méně než v roce 2007. Letošní sklizeň je podle Agrární komory srovnatelná s rokem 2004, kdy bylo sklizeno ještě o 0,6 miliónu tun obilí více, a s rokem 1990, kdy bylo sklizeno o 1,2 miliónu tun obilí více než letos.

Obchodování s obilovinami je ale letos kvůli nízkým výkupním cenám zatím minimální. "Výkupní ceny jsou nízké. Prodávají jen zemědělci, kteří potřebují peníze například na úhradu hnojiv," řekl ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč. Doplnil, že cena potravinářské pšenice v regionu stagnuje na zhruba 4000 korunách za tunu. Ve stejném období loni ji přitom obchodníci vykupovali za 6000 a více korun.

Vyšší úrodu obilí hlásí také zemědělci v zemích EU. V celé EU se loni urodilo 257 miliónů tun obilí, letos by v unii podle odhadů měla sklizeň stoupnout přibližně o 30 miliónů tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám