Hlavní obsah

Euro: ČT údajně nedanila koncesionářské poplatky

ČTK, jp
PRAHA

Podle informací týdeníku Euro neplatila Česká televize daň z příjmu z inkasovaných koncesionářských poplatků a údajně ji hrozí, že bude muset zaplatit miliardu korun, z ní půl miliardy Kč jako nedoplatek na dani z příjmu a půl miliardy korun jako penále.

Článek

Na nesrovnalost měla podle Eura přijít právě probíhající kontrola finančního úřadu ve veřejnoprávní televizi. Mluvčí televize Ladislav Šticha jakoukoliv vinu ČT popírá.

„Kontrola finančního úřadu ještě neskončila a o jejím průběhu je přísně zakázáno poskytovat informace,“ řekl v pondělí Právu Šticha. „Mohu říci dvě věci. Za prvé ČT si není žádného pochybení vědoma a dosud ani nemá žádné informace, o kterých se časopis Euro zmiňuje. Za druhé, hospodaření ČT je každým rok auditováno, a to s kladným výsledkem,“ uvedl mluvčí.

ČT vytvořila Fond koncesionářských poplatků v roce 2005, aby nemusela daň platit a fond odsouhlasilo ministerstvo financí, dozorčí komise Rady ČT, Rada ČT, seznámeni byli i poslanci a auditoři. Údaje o pohybu peněz na fondu jsou součástí každé roční výroční zprávy ČT a každý rok ji schvaloval auditor. Z fondu se čerpaly peníze na výrobu pořadů a nevyčerpané zůstaly ve fondu. Zákon takovou tvorbu fondu umoźňuje.

Za minulý rok hospodařila ČT s vyrovnaným rozpočtem ve výši 6,14 miliardy korun, do Fondu koncesionářských poplatků plynulo pět miliard korun, z nich ČT použila na výrobu pořadů 4,23 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám