Hlavní obsah

Stát v srpnu hospodařil s přebytkem 5,3 miliardy

Stát hospodařil ke konci srpna s přebytkem 5,3 miliardy korun. Loni za stejné období to bylo 22,2 miliardy korun. V pondělí o tom informovalo ministerstvo financí. Za celý letošní rok počítá ministerstvo financí po letošních změnách v rozpočtu se schodkem 71,3 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Horší výsledek hospodaření podle ministerstva způsobily letošní převody peněz do Státního fondu dopravní infrastruktury, které již dosáhly 21,4 miliardy korun. Dalším důvodem je rovněž květnový přesun 12 miliard korun na Správu železniční dopravní cesty.

V samotném srpnu se rovněž meziročně snížily příjmy rozpočtu, a to podle MF kvůli loňskému usnesení vlády, kterým se do rozpočtu převedlo 13,9 miliardy korun z rezervních fondů ministerstev.

Celkové příjmy státu za letošních osm měsíců činily 691,4 miliardy korun a meziročně stouply o 34,7 miliardy korun. "Meziroční růst ovlivnily především nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery a příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a příjmy z daní a poplatků," uvedlo MF.

Příjmy z daní stouply

Příjmy z daní a poplatků stouply o více než 14 miliard na 342,4 miliardy korun. Meziroční růst byl ovlivněn hlavně výběrem podnikových daní a daně z přidané hodnoty.

Na daních z příjmu právnických osob stát získal 74,6 miliardy korun, meziročně o 10,5 procenta více. Na dani z přidané hodnoty (DPH) pak stát vybral 115,1 miliardy, tedy o osm miliard více v meziročním srovnání.

Naopak o 5,3 procenta méně stát získal na daních z příjmu fyzických osob, celkem necelých 61 miliard korun. Rozpočet počítá s poklesem o přibližně 12 procent.

Na spotřebních daních stát získal letos ke konci srpna 78,9 miliardy korun, meziročně o necelá dvě procenta více.

Z pojistného na sociální zabezpečení stát obdržel 256,3 miliardy korun, z toho na důchody lidé odvedli 211,1 miliardy korun. Stát na penze poskytl 204,2 miliardy korun, a důchodový účet je tak v přebytku. Za celý rok u něj stát počítá s přebytkem sedm miliard korun.

Celkové výdaje státu stouply meziročně o 51,6 miliardy na 686,1 miliardy korun. Na sociální dávky včetně důchodů mířilo 263,9 miliardy korun.

Celkem 57 miliard korun stát poslal od ledna do konce srpna územním samosprávám jako zálohu na školství. Celkem stát předal územním samosprávám 83,5 miliardy korun. Fondům sociálního a zdravotního pojištění převedl 31,5 miliardy korun.

Na úrocích ze svého dluhu ČR zaplatila za letošních osm měsíců téměř 23 miliard korun, meziročně o 2,4 miliardy více.

Do rozpočtu Evropské unie letos Česko zatím odvedlo 18 miliard Kč. Naopak z fondů EU přiteklo 24,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám