Hlavní obsah

Americká ekonomika rostla rychleji, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí letošního roku mnohem rychleji, než se původně čekalo. Podle revidovaných údajů hrubý domácí produkt stoupl o 3,3 procenta, předběžný údaj počítal se zvýšením jen o 1,9 procenta. K revizi směrem vzhůru přispěly vyšší výdaje spotřebitelů a čistý vývoz a nižší pokles zásob. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tempo růstu bylo nejvyšší za téměř rok a překonalo i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali revizi růstu jen na 2,7 procenta. V prvních třech měsících letošního roku americká ekonomika vzrostla o 0,9 procenta a v posledním loňském čtvrtletí dokonce klesla o 0,2 procenta.

Výdaje spotřebitelů, které se na celkovém růstu americké ekonomiky podílejí dvěma třetinami, se zvýšily o 1,7 procenta místo původně uváděných 1,5 procenta. Tempo růstu vývozu bylo revidováno na 13,2 procenta z předchozích 9,2 procenta. Dovoz naopak klesl o 7,6 procenta, protože ekonomické problémy snížily poptávku po zahraničním zboží.

Většina analytiků se však domnívá, že růst vývozu a výdajů spotřebitelů, které byly doposud hlavním pohonem růstu americké ekonomiky, pravděpodobně v druhé polovině roku zpomalí. Spotřebitelé ve druhém čtvrtletí více utráceli hlavně díky vládním stimulům, jejichž vliv však v druhé polovině roku vyprchá. Slabší růst globální ekonomiky a silnější dolar pak omezí poptávku ze zahraničí. Také šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke nedávno varoval, že ekonomika bude po zbývající část roku slabá.

Na ekonomiku stále negativně působí pokles trhu s bydlením. Výstavba domů se ve druhém čtvrtletí snížila o 15,7 procenta. Podniky také snížily výdaje za vybavení a software. Hodnota zásob však klesla jen na 49,4 miliardy dolarů (823,3 miliardy Kč) místo původně uváděných 62,2 miliardy dolarů. To by mohlo znamenat, že podnikatelé jsou méně pesimističtí, než se čekalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám