Hlavní obsah

Drahé uhlí a koks vynesly majiteli OKD miliardy

Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, v prvním pololetí zvýšila čistý zisk o 340 procent na 189 miliónů eur (zhruba 4,6 miliardy Kč). Tržby vzrostly o 60 procent na 1,04 miliardy eur (25,4 miliardy Kč). Zlepšení ve všech položkách má jediný společný ukazatel, a tím jsou prudce rostoucí ceny uhlí a koksu.

Článek

V prvním čtvrtletí meziročně vzrostly ceny koksovatelného uhlí o více než polovinu, a koksu dokonce o 75 procent. Podobně tomu bylo i ve druhém čtvrtletí. Produkce uhlí a koksu NWR dosáhla 6,7 miliónu tun oproti 6,5 milionu tun v prvním pololetí roku 2007.

Provozní zisk se meziročně zvýšil skoro dvojnásobně a dosáhl 271 miliónů eur (6,6 miliardy korun). Výsledky ale podle firmy mohly být ještě lepší, pokud by neposílila koruna vůči euru.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. V nejbližších letech chce rozjet těžbu v polských dolech Morcinek a Debiensko.

Vstupem NWR na burzy v Praze a Londýně se finančník Zdeněk Bakala (47) zařadil k nejbohatším Čechům. Bakala nepřímo ovládá asi 40 procent NWR, což představuje majetek kolem 60 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám