Hlavní obsah

ČEZ postaví v Rumunsku největší evropskou větrnou farmu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetický gigant ČEZ investuje v Rumunsku více než jednu miliardu eur (asi 27 miliard korun) na výstavbu dvou větrných farem. Podle společnosti půjde o největší projekt svého druhu v Evropě. Výkon farem bude 600 MW. Firma to uvedla ve středu v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Větrné farmy budou ležet u obcí Fontanele a Cogealac 17 kilometrů od Černého moře. ČEZ se na projektu dohodl v úterý večer se společností Continental Wind Partners LLC (CWP).

„Tento větrný projekt významně posílí pozici Skupiny ČEZ v Rumunsku a rozšíří naše aktivity i do sektoru výroby elektřiny," uvedl generální ředitel společnosti Martin Roman.

"Projekt je zcela připraven, má všechna potřebná povolení, včetně garantovaného připojení do sítě, technologie potřebné pro první fázi jsou také plně smluvně zajištěny," dodal Roman.

V obnovitelných zdrojích zaujme projekt větrné farmy 30procentní podíl na tamním trhu. V první fázi bude postaveno na 139 strojů o kapacitě 347,5 MW. Zařízení budou spuštěna v příštím roce. Jedná se o typ větrné elektrárny s výškou 100 metrů a průměrem rotoru 99 metrů. Druhá fáze projektu o celkovém výkonu 252,5 MW bude uvedena do provozu o rok později.

Největší projekt v Evropě

Obě obce leží poblíž Constanty. „Společně představují tyto dva projekty největší větrnou farmu na pevnině Evropy. Ve srovnání s druhým největším seskupením větrných elektráren, které se na kontinentu plánuje, dosahuje tento projekt jako celek téměř dvojnásobné velikosti. Oproti největší větrné farmě Evropy (Guadalajara, Španělsko), která je už v provozu, je dokonce třikrát větší,“ říká Josef Kotrba, řídící partner pro trhy společnosti Deloitte Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám