Hlavní obsah

Penny Markety a Billy mohou spolknout prodejny Plus

Novinky, toh

Diskontní prodejny Plus mohou přejít pod provozovatele obchodů Billa a Penny Market společnost Rewe. Fúzi společností v pondělí schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ale s podmínkou - Rewe musí z několika stovek obchodů čtyři prodat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Z výsledků šetření vyplynul závěr, že by posuzované spojení vedlo k vysoké koncentraci na lokálních maloobchodních trzích na území čtyř okresů. Takto silné postavení by umožnilo skupině Rewe chovat se ve značné míře nezávisle na ostatních soutěžitelích a odběratelích,“ zdůvodnil úřad, proč musí Rewe prodat právě čtyři obchody.

Pohlcením Plusů se společnost Rewe stane dvojkou na trhu. Předstihne i Tesco a Ahold. V současnosti firma provozuje v Česku 171 Penny Marketů, 181 Bill, získat by měla 146 Plusů. Největší zůstane Schwarz, který provozuje Kauflandy a Lidly.

V ČR skončilo již několik řetězců

Plus je v Česku v pořadí už pátým velkým obchodníkem z oblasti potravin, který ze země odchází. V roce 2005 získal Ahold obchody Julius Meinl, o rok později Tesco získalo Edeku a Careffour.

Naposledy na stále se zhušťující trh doplatila Delvita. Tu loni její majitel - belgická společnost Delhaize - prodal německému konkurentovi Rewe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám