Hlavní obsah

Platební karty bez čipů jsou zranitelnější

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Jednou z nejúčinnějších zbraní proti padělání platebních karet pomocí speciálních čteček skrytých v bankomatech je používání čipu namísto klasické magnetické pásky. A policie v této souvislosti varuje: přestože rozšířenost čipové technologie roste, její využití ještě není ani zdaleka stoprocentní.

Článek

Vyplývá to z výroční zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) za rok 2007, kterou v neděli policie zveřejnila. „Stále jsou používány tzv. hybridní karty, tedy s čipem i magnetickým proužkem,“ píše se ve výroční zprávě.

Právě kopírování důležitých dat z platebních karet se přitom podle detektivů stalo loni doslova hitem, k tradičnímu vymáhání výpalného, drogovému byznysu, zbraním nebo k obchodu s bílým masem o něj totiž podle ÚOOZ rozšířily své pestré „portfolio“ také mafie působící na našem území.

Hlavní zbraň zločinců je přitom podle detektivů jednoduchá: skryté čtecí zařízení namontované na bankomatu, které okopíruje potřebná data, a neviditelná kamera, která zaznamená zadávání kódu PIN, tedy tzv. skimming platebních karet.

Podle ÚOOZ se touto činností zabývají hlavně zločinecké skupiny z Rumunska a z Bulharska. „Po zkopírování dat vyrábějí padělky karet a z nich následně na území ČR i v zahraničí vybírají finanční hotovost,“ vysvětlil princip triku mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Tento trik je možný právě jen v případě, že platební karta využívá tradiční magnetický pásek, čip zločinecké zařízení přečíst neumí.

Čipy budou všude za pár let

Podle posledních údajů expertní skupiny pro platební karty bylo ke konci loňského roku vybaveno čipy už 98 procent bankomatů a 84 procent platebních terminálů, u vydávaných karet se bilance pohybovala mezi šedesáti a sedmdesáti procenty.

„Všechny naše karty jsou již standardně vydávány s čipovou technologií a také všechny naše bankomaty jsou vybaveny zařízením, které skimming znemožňuje,“ řekla k tomu Právu např. mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Obdobně se vyjádřila i mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Ta zároveň vysvětlila, že pokud karta obsahuje vedle magnetického pásku i čip, pak bankomat pracuje právě s ním, pokud to také přístroj umožňuje. Stoprocentní přechod na čipy je podle Havligerové otázkou nejbližších několika let. „Existuje na to velký tlak mezinárodních karetních asociací VISA a Mastercard. Doufáme, že údaje za letošní rok už budou o poznání příznivější než za ten minulý, kdy padělání platebních karet představovalo skutečně značný problém,“ poznamenala Havligerová.

Policisté do svých statistik loni zaznamenali celkem 54 napadených bankomatů, mnohé z nich i opakovaně. „V prvním pololetí byly napadeny bankomaty České spořitelny, GE Money Bank, E-banky a Komerční banky, v tom druhém zejména GE Money Bank,“ upřesňuje zpráva.

Na rozdíl od zahraničí se ale u nás podle policie zatím nevyskytují případy, kdy ke kopírování dat z karet dochází nikoliv u bankomatů, ale u platebních terminálů.

Kromě skimmingu pak zpráva zmiňuje i tzv. phishing, kdy počítačoví piráti rozešlou e-mailové zprávy, které se tváří jako oficiální výzva banky k provedení určitých operací a současně k poskytnutí osobních údajů na odkazovanou stránku. Na ní podvodníci data sbírají a těm, kteří se nechali nachytat, vybírají účty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám