Hlavní obsah

Slováci už mají ceny v korunách i v eurech

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Obchodníci i živnostníci na Slovensku musí od neděle uvádět ceny zboží a služeb ve slovenských korunách i v eurech. Povinnost měla původně začít platit již od 8. srpna, avšak termín se posunul o dva týdny vzhledem k pozdnímu zveřejnění ve věstníku.

Článek

„Dva týdny nám pomohly a jsme připraveni na duální zobrazování ceny po všech stránkách,“ řekl Právu Juraj Blaško, obchodník v centru Bratislavy. Cenovky zboží již nabízejí zákazníkům údaje v korunách i v eurech. Na viditelném místě je umístěna také tabulka s konverzním kurzem 1 euro = 30,126 Sk.

Obchodní řetězce mají dvojí cenovky už několik týdnů. „Pomalu si přivykám na novou měnu, ale je to těžké, když vidím ceny v korunách i v eurech a pak u pokladny platím stejně v korunách. Přežil jsem měnovou reformu, přechod z československé koruny na slovenskou, tak snad zvládnu i přechod na euro,“ říká Ondrej Novák.

Slovenská obchodní inspekce v období přípravy provedla 769 kontrol a zjistila přes 380 nedostatků. Ceny potravin jsou poslední týdny stabilní, ale euro pravděpodobně zdraží služby a ceny v restauracích.

Slovensko přejde z koruny na euro 1. ledna 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám