Hlavní obsah

Zpomalení ekonomiky pocítí banky, firmy i lidé

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

Hospodářství nejvyspělejších zemí světa se v letošním roce patrně ještě zhorší, nicméně Spojené státy by se už příští rok mohly dočkat dílčího oživení. Vyplývá to aspoň z průzkumu, který mezi téměř 200 ekonomickými experty a analytiky provedla agentura Reuters.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vývoj světové ekonomiky bude mít vliv i na české hospodářství, značně závislé na exportu. Centrální banka odhaduje v letošním roce růst českého HDP na 4,1 %, ministerstvo financí na 4,6 %. Loni ekonomika ČR vzrostla o rekordních 6,6 %.

Eurozóna už ve druhém čtvrtletí vykázala záporný hospodářský růst. Dvě evropské země už prožívají recesi. Estonsko se po Dánsku stalo druhou ekonomikou Evropské unie, která se letos propadla do recese. Zřetelnou hrozbou stále zůstává inflace.

Životní úroveň poroste pomaleji

"Čísla přesto dokazují, že životní úroveň Čechů sice roste pomaleji než v předešlých letech, ale stále roste nadprůměrnou rychlostí,“ říká analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Přes zpomalení ovšem ČR zůstává podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik a bude se nadále přibližovat k průměru EU. "Loni dosahoval HDP na obyvatele v ČR po přepočtu podle kupní síly 81,5 procenta průměru EU, letos by se mohla ČR posunout na 82,5 procenta průměru EU," uvedl pro ČTK.

Zpomalení ekonomického růstu bude na trhu práce doprovázet výrazné zvolnění zvyšování nominálních mezd, říká zpráva o inflaci České národní banky (ČNB). Zároveň podle centrální banky zpomalí růst zaměstnanosti, který v příštím roce přejde k postupnému vzestupu míry nezaměstnanosti.

Tlaky na zpomalení zvyšování platů budou podle inflační zprávy plynout zejména z poklesu ziskovosti výrobců při výrazném zhodnocení koruny a současné úrovni nákladů práce. Průměrná nominální mzda v ekonomice tak letos poroste zhruba devítiprocentním tempem, v roce 2009 se její růst sníží pod sedm procent.

Fitch: Česku hrozí menší problémy

Bankovní sektor v ČR zatím odolává otřesům, s nimiž se od loňského léta potýkají globální finanční trhy, do budoucna je ale třeba počítat s problémy. Nepůjde ale o nijak závažné potíže a jejich příčinou bude hlavně zpomalení růstu české ekonomiky. Předpovídá to ratingová agentura Fitch Ratings.

"Bankovní sektor v České republice odolává krizi na finančních trzích relativně dobře. Zdravá domácí ekonomika v posledních letech nahrává růstu objemu poskytnutých úvěrů, především u drobného bankovnictví, což kompenzuje větší tlak na marže,“ uvedla pro ČTK ředitelka agentury Zarema Lyanova, jejíž tým provádí rating bank.

Zisky bank se sníží

Rekordní zisky bank v tuzemsku jsou zřejmě minulostí. Jejich výsledky jsou úzce svázané s vývojem ekonomiky, jejíž tempo růstu ochabuje. Ziskovost bank by proto měla poklesnout, v některých případech nelze vyloučit ani propad do ztráty. Klienti by ale mohli z této situace těžit, protože konkurenční boj by se mohl zostřit a bankovní produkty by tím mohly být výhodnější, prohlásil na semináři České národní banky její viceguvernér Miroslav Singer.

Hlavním zdrojem zisků bank jsou úrokové výnosy z poskytovaných úvěrů, které rostou rychleji než zisk z často kritizovaných poplatků a provizí. Zpomalení růstu hospodářství ČR by se ale mohlo projevit ve snížení schopnosti klientů úvěry řádně splácet.

"Banky budou muset vytvářet především více oprávek a různých dalších prostředků na krytí horších úvěrů. Některé zjistí, že ani v nemovitostech to není tak růžové, jak si malovaly. Dohromady se to bude projevovat na tom, že zisky nebudou zdaleka takové, potenciálně nám přejdou třeba i do ztráty,“ prohlásil na semináři Singer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám