Hlavní obsah

Na německých portálech ojetin řádí podvodníci, několik Čechů přišlo o peníze

Novinky, toh

Na některých německých inzertních portálech nabízejících ojetiny řádí podvodníci. Například nákupem přes stránky mobile.de či autoscout24.de přišlo o peníze již několik Čechů. Ve čtvrtek o tom informovalo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). To upozorňuje, že lidé by si měli dávat pozor zejména na platby přes Western Union.

Foto: Novinky

Ilustační foto.

Článek

„Mezinárodní platby pomocí Western Union slouží převážně k řešení akutních případů, například když se někdo ocitne v cizině úplně bez prostředků, ale zpravidla se nepoužívají k platbám za zboží a jiným obchodním transakcím,“ upozornil právník SOS Jan Šulc.

Okradení Češi naletěli stejným způsobem - ojetý vůz za velice výhodnou cenu nabízel cizinec pracující v Anglii. Potřebuje prodat své auto, protože má řízení nalevo, namísto napravo, jak je v Anglii nutné. Proto je cena tak výhodná, na ostrovech je vůz vlastně neprodejný.

Cizinec slibuje auto na vlastní náklady dopravit kupujícímu. Předá kontakt přepravní společnosti. Ta shodně s prodávajícím požaduje zálohu. Peníze mají být převedeny právě přes Western Union. Po odeslání částky však auto nedorazí.

Podle SOS přepravní firma vůbec neexistuje. „Pokud platby putují do zahraničí a příjemce je těžko identifikovatelný, měli by spotřebitelé zvážit, zda je opravdu bezpodmínečně nutné platit předem. Bylo by jistě serióznější domluvit se s prodávajícím na platbě po doručení vozu, případně umožnit kupujícímu, aby si pro auto sám dojel,“ dodal Šulc.

Reklama

Výběr článků

Načítám