Hlavní obsah

Na Slovensku hrozí od ledna za nepřiměřené zdražování vězení

Novinky, toh
BRATISLAVA

Slovenská vláda našla bič na obchodníky, kteří by chtěli zneužít přechodu od slovenské koruny na jednotnou evropskou měnu tím, že by neadekvátně zdražili. Podle tamní novely by v případě nepřiměřeného zdražování mohli jít podnikatelé do vězení, a to až na osm let. Informovala o server Pravda.sk.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na Slovensku se obávají nepřiměřeného zdražování při přechodu na euro. Již nyní lze v obchodech vidět cenovky s přepočtem na jednotnou evropskou měnu.

Článek

Spodní hranice trestu začíná na šesti měsících a trest se bude odvíjet podle výše škody. Na novele bude ještě pracovat ministerstvo financí, které určí, v jakém případě obchodník porušil cenovou disciplínu. Pokud s novelou bude souhlasit i tamní parlament, v platnost vstoupí od října letošního roku.

Slovensko začne naplno využívat euro od ledna příštího roku. Přechod na jednotnou evropskou měnu zadával spekulacím, že by obchodníci mohli začít neúměrně zvyšovat ceny. Proto vláda přišla s touto novelou zákona. Přesto si našla mnoho odpůrců. Některé soudy, právnické osoby a občanská sdružení ji označila za protiústavní.

Proti se postavil i Slovenský nejvyšší soud, který tvrdí, že novela je v rozporu s přístupovou smlouvou Slovenska do Evropské unie. Jejím podpisem se stát zavazuje k dodržování principu svobodného trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám