Hlavní obsah

Do obchodů se dostala nebezpečná vodka

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inspekce zakázala prodej lihovin od společnosti Liho Blanice. Společnost totiž podle testů vyráběla líh s více než trojnásobným množstvím metanolu. Produkci i následný prodej Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala. Firma vyráběla Kralický tuzemák a Vodku jemnou (37 procent), kde testy také prokázaly nadlimitní množství metanolu.

Článek

„Evropské předpisy povolují 500 miligramů metanolu na litr absolutního alkoholu, přístroje však v případě konzumního lihu od společnosti LIHO Blanice naměřily až 1880 miligramů. Tento líh společnost dále prodávala jako surovinu pro další výrobu a sama z něj také vyráběla některé lihoviny,“ vysvětlila mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Firma vyráběla líh pro svou potřebu a navíc jej prodávala i dalším společnostem. Zástupci společnosti podle Šmídtové nebyli schopni doložit komu líh prodávali a co všechno z něj následně vyrobili.

:. Zakázaný tuzemák. Foto: SZPI

Inspekce proto vyzývá k obezřetnosti při nákupu alkoholickým nápojů od této společnosti. „Kromě zákazu další výroby lihu pro potravinářské účely inspekce rovněž pozastavila prodej veškerých lihovin, které se v době kontroly vyskytovaly na skladě společnosti. Jedná se o téměř 57 tisíc litrů již stočených lihovin,“ uzavřela Šmídtová.

Metanol čili metylalkohol:
Dříve se označoval také jako dřevný líh. Má obdobné účinky jako etanol, avšak o něco slabší. Tělo jej hůře vylučuje, proto opilost trvá déle. Prvními příznaky při otravě jsou bolesti břicha a poruchy vidění, které mohou vést až k oslepnutí. Metanol totiž poškozuje chemické látky v oční sítnici. Otrava nastává při požití zhruba pěti až deseti mililitrů, smrt pak při asi 30 mililitrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám