Hlavní obsah

VIDEO: Prahu čeká kolaps. Lanový most bude tři dny zavřený

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kvůli havarijní opravě bude na tři dny úplně uzavřen Lanový most u Mitasky na pražské Jižní spojce. Technická správa komunikací (TSK) v pondělí uvedla, že most bude neprůjezdný od čtvrtka 21. srpna 23 hodin do půlnoci neděle 24. srpna.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Lanový most

Článek

"Je to bohužel nezbytné, a to kvůli zajištění stoprocentní kvality při opravě. Celkovou uzávěru mostu jsme snížili na technologické minimum a naplánovali z větší části na víkend, kdy je provoz osobních i nákladních automobilů slabší,“ uvedl ředitel TSK Luděk Dostál.

Od pondělí bude most průjezdný ve směru na Prahu 5 bez omezení. Ve směru na Prahu 9 bude omezen vjezd pro nákladní auta nad šest tun. Pro osobní auta bude rychlost snížena na 30 km/h.

K havarijní opravě mostu se TSK rozhodla kvůli pokleslému koncovému příčnému nosníku mostu a vyklonění římsy včetně koroze na kovových prvcích, kterou způsobilo zatékání do mostu. Pokud nenastanou komplikace, oprava by měla skončit nejpozději 31. srpna.

Objízdná trasa:
Pro nákladní auta nad šest tun povede v obou směrech přes Průmyslovou a Švehlovu ulici. Ve směru na Prahu 9 kamióny budou sjíždět z Jižní spojky před Lanovým mostem na Švehlovu. Ve směru na Prahu 5 z Jižní spojky odbočí na Štěrboholské radiále. Pro osobní dopravu je objížďka stejná, ale kvůli očekávanému zahlcení kamióny TSK doporučuje využití jiných komunikací.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Historie Lanového mostu

:: Zavěšený silniční most, který je součástí Jižní spojky na Městské okruhu, byl uveden do provozu v roce 1996.

:: Lanový most převádí provoz přes železniční trať Praha – České Budějovice a seřaďovací nádraží Praha-Strašnice, sleduje okraj sídliště Skalka a katastrálně patří z větší části do Strašnic.

:: Most je významnou pohledovou dominantou. Z mohutného pylonu vybíhá dvakrát čtrnáct dvojic ocelových kabelů. Celková délka přemostění je 400,4 metru, z toho délka zavěšeného pole je 192,4 m.

Lanový mostfoto: Právo/Jakub Mračno

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám