Hlavní obsah

ČNB: Vývoj ekonomiky zpomalí i růst nominálních mezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zpomalení ekonomického růstu bude na trhu práce doprovázet výrazné zvolnění zvyšování nominálních mezd. Zároveň zpomalí růst zaměstnanosti, který v příštím roce přejde k postupnému vzestupu míry nezaměstnanosti. Vyplývá to z inflační zprávy, kterou v pátek zveřejnila Česká národní banka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tlaky na zpomalení zvyšování platů budou podle zprávy plynout zejména z poklesu ziskovosti výrobců při výrazném zhodnocení koruny a současné úrovni nákladů práce. Průměrná nominální mzda v ekonomice tak letos poroste zhruba devítiprocentním tempem, v roce 2009 se její růst sníží pod sedm procent.

Většina členů bankovní rady ČNB podle záznamu jednání minulý týden zpochybnila růst mezd jako proinflačního rizika s poukazem na zhoršující se finanční situaci podniků, které nebudou schopny přistoupit na požadavky zaměstnanců.

Analytici však dodávají, že reálné mzdy by měly stoupnout, a to díky klesající inflaci, jak Novinkám řekl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Koruna by měla znovu posilovat

Česká měna by měla podle prognózy nejprve v letošním třetím čtvrtletí oslabit, a tím zčásti korigovat své předchozí prudké posílení, uvedla zpráva. Přispěje k tomu mimo jiné prohlubující se rozdíl v úrocích v ČR a v zemích eurozóny. Poté prý bude koruna opět zvolna posilovat.

Členové bankovní rady upozornili minulý týden na to, že současná situace je velmi komplikovaná. Jisté je, že jak domácí tak zahraniční ekonomika zpomalí růst, budoucí vývoj inflace je však mnohem méně předvídatelný. Podle členů rady v současnosti souběžně působí tři šoky, a to proinflační šok do růstu cen potravin a energetických komodit, protiinflační poptávkový šok v zahraničí a kurzový šok posilující měny.

ČNB očekává letos i napřesrok pomalejší růst ekonomiky. Ve své nové prognóze snížila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu na 4,1 procenta z předchozích 4,7 procenta. Příští rok ekonomika poroste podle ČNB tempem 3,6 procenta; původně banka odhadovala čtyři procenta. Prognóza počítá ve zbytku roku s poklesem tržních úrokových sazeb. Po většinu příštího roku by prý sazby měly být zhruba stabilní.

Reklama

Výběr článků

Načítám