Hlavní obsah

Česko zlákalo více investorů, dají ale méně peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko v prvním pololetí získalo prostřednictvím agentury CzechInvest 124 nových investic v hodnotě bezmála 20 miliard korun. Počet investičních projektů meziročně vzrostl o čtyři desítky, jejich hodnota ale klesla o 29 miliard korun. Zatímco loni 98 procent nových investic tvořily projekty zaměřené na výrobu, tak letos více než 65 procent investic směřuje do výzkumu, vývoje a služeb.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Je to poprvé, kdy investice do výzkumu a vývoje nebo služeb tvoří většinu námi přilákaných projektů. A to je jasný důkaz příklonu naší republiky směrem k ekonomice založené na znalostech," sdělila pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

Dodala, že noví investoři plánují vytvořit 9669 nových pracovních míst, ze kterých bude 34 procent patřit vysokoškolsky vzdělaným odborníkům.

Více než polovinu nových investičních projektů připravily tuzemské podniky, do 78 akcí vloží bezmála 5,5 miliardy korun. "Navíc výrazně sázejí na vysokoškoláky, plných 46 procent ze 4000 nových pracovních míst v českých projektech bude patřit právě jim," uvedla Rudyšarová. Na druhém místě v počtu nových investic jsou společnosti z Německa, které oznámily 12 projektů. Třetí příčka patří zemím Beneluxu s osmi investicemi.

Táhnou programátorská centra

Největší počet nových investic letos připravily firmy zabývající se vývojem softwaru. V Česku vznikne 16 nových programátorských center v hodnotě 233,35 miliónu korun, ve kterých najde zaměstnání 2561 odborníků. Celkem 13 investic připravili výrobci automobilů a jejich součástek a 13 společností se bude věnovat i výzkumu a vývoji ve strojírenství.

Nejúspěšnějším regionem v lákání investic z oblasti informačních technologií je podle CzechInvestu Jihomoravský kraj, který v letošním prvním pololetí díky koncentraci technických škol a talentovaných specialistů přilákal šest firem zaměřených na vývoj počítačových programů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám