Hlavní obsah

Průzkum: malé banky jsou levnější

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmenší banky na tuzemském trhu mají nejlevnější účty. Nejméně, tedy do padesáti korun, zaplatí klienti u mBank či Raiffaisenbank a družstevní záložna Fio. Naopak nejhůře dopadla Česká spořitelna, kde lidé za účet zaplatí více než dvě stovky. Vyplývá to z průzkumu serverů Peníze.cz a Bankovnipoplatky.com.

Článek

Průzkum zároveň dodává, že nejlevnější účty jsou díky internetu. Nejméně zaplatí lidé u nováčka na trhu mBank, a to 49 korun. Banka však zatím po republice 25 poboček, proto je nutntné počítat s využitím internetu či telefonu.

Na pomyslném druhém místě je eKonto u Raiffeisenbank, které stojí 89 korun měsíčně. Autoři průzkumu ale urozorňují, že klient musí posílat na účet pravidelně 25 tisíc korun, jinak zaplatí 218 korun. Se 107 korunami se na třetí pozici umístila družstevní záložna Fio.

Kritéria průzkumu:
Cílem bylo najít nejlevnější účet pro běžného českého klienta. Jeho profil byl sestaven na základě údajů z bank o nejpoužívanějších službách. Zkoumaný běžný klient má jeden běžný účet, neembosovanou platební kartu, používá internetové bankovnictví, na účet mu přichází měsíčně čtyři platby a jednou vkládá hotovost na přepážce. Celkem provádí devět platebních příkazů do cizí banky, čtyři v rámci trvalých příkazů a pět individuálních. Vždy jednu z každého druhu transakcí provádí na přepážce banky, zbytek zadává elektronicky. Běžný bankovní klient má SIPO, vybírá hotovost dvakrát měsíčně z bankomatu své banky a jednou z bankomatu cizí banky. Šestkrát za měsíc platí kartou v obchodě.

Na opačném konci žebříčku stojí Osobní účet České spořitelny, který měsíčně podle sazebníku ve verzi Standard II přijde na 228 korun. „Pokud by klient věřil pouze internetovému konfigurátoru a doufal by, že devět platebních příkazů je dostatečné množství, aby si do nabídky zvolil i službu všechny transakce po celé ČR zdarma, zaplatil by měsíčně 253 korun,“ upozorňuje server bankovnipoplatky.com.

Vůbec nejdražší je učet u Citi Bank, kde účet Citikonto příjde měsíčně téměř na 400 korun. Banka je však zaměřena na klienty podnikatele.

Srovnání jednotlivých bank podle serveru bankovnipoplatky.com:
bankakontacena/měsíc
mBankmKonto49
RaiffaisenbankeKonto - prémium89 * Při splnění kreditního obratu min. 25 000 Kč
Fioběžný účet107
Poštovní spořitelnaProgram Klasik114
UniCredit BankKonto Mozaika133
VolksbankFIT konto135
BAWAG Bank CZIQ konto167
ČSOBČSOB konto168
Komerční bankaExtra konto180
GE Money BankGenius Active193
RaiffaisenbankeKonto - základ218
Česká spořitelnaOsobní účet-Standard II228 * Počítáno ze sazebníku
Česká spořitelnaOsobní účet-Plus I+Standard II253 * Počítáno za pomocí konfigurátoru
CitibankCiti konto380

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám