Hlavní obsah

Průmyslu a stavební výrobě se v červnu nedařilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meziroční růst průmyslové produkce v červnu zpomalil na 2,2 procenta z 3,4 procenta v květnu. Po očištění od sezónních vlivů byla výroba meziročně vyšší o tři procenta. Pokles zaznamenala i stavební výroba. Ta se v červnu ve stálých cenách meziročně snížila o dvě desetiny procenta na 2,8 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Článek

Proti předchozímu měsíci se sezónně očištěná produkce snížila stejně jako v květnu o 0,7 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení, hutní produkce a kovovýroba a chemický průmysl.

"Výsledek červnové průmyslové výroby svou nízkou dynamikou zklamal. Tento negativní obrázek pak jenom potvrdil zaznamenaný pokles červnové stavební výroby. Ukazuje se, že česká ekonomika se globálnímu ochlazení, které se přesouvá z USA do Evropy, nevyhne. Na domácí výrobce navíc nedopadá jenom slabší zahraniční poptávka, ale potýkat se musejí i s dopadem silné měny," komentoval dnešní čísla analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Připomněl, že nepříznivá průmyslová data přišla den po snížení úrokových sazeb a potvrdila oprávněnost snížení výhledu České národní banky pro hrubý domácí produkt ČR na letošní a příští rok.

Pozemní stavby evidují pokles, roste dopravní infrastruktura

Na meziročním poklesu se nejvíce podepsalo snížení nové výstavby u pozemního stavitelství, naopak vyšší objem prací statistici zaznamenali u oprav a údržby, a to zejména na dopravní infrastruktuře.

Do čísel se však prý více než skutečný pokles stavební činnosti promítl nerovnoměrný tok faktur. "Nemá proto smysl příliš přeceňovat slabé výsledky a spíše si počkat na další čísla. Příliv peněz do stavebnictví neutuchá, zvláště když se ČR pomalu a jistě učí pracovat s evropskými fondy," dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Orientační hodnota staveb povolených v červnu vzrostla meziročně o 43,3 procenta na 40,6 miliardy Kč. Novou výstavbou vzniknou stavby v hodnotě 32 miliard korun, což znamená více než poloviční nárůst. "Počet stavebních povolení roste už tři měsíce za sebou dvojciferným tempem a přitom prudce roste korunová hodnota zamýšlených projektů," uvedl analytik ČSOB.

Reklama

Výběr článků

Načítám