Hlavní obsah

Inspekce zakázala prodej dvou tun šizených džemů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspekce zakázala prodej několika tun džemů dovážených ze zahraničí. Další tuna musí být stažena z trhu. Obchodníci totiž džemy šidí, výrobky mají menší obsah ovoce, než stanovují normy. Zakázané džemy pochází z Řecka, Chorvatska Bosny a Hercegoviny.

Foto: Profimedia.cz

Džemy musí obsahovat nejméně 35 gramů ovoce na sto gramů výrobku.

Článek

Kvůli nedodržení těchto předpisů inspekce zakázala prodávat Jahodový džem extra JACO gold (450 g), Farmer´s Gift meruňkový a jahodový džem (20g), džem borůvkový Qually (450 g) a Vizaminka Šípkový džem (430 g).

„Do laboratoří bylo posláno 14 vzorků džemů, u nichž se zjišťoval skutečný podíl ovocné složky, obsah cukrů či zda džem neobsahuje příměs jiného nedeklarovaného ovoce. Rozbory odhalily pět nevyhovujících džemů,“ uvedla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martina Šmídtová.

Kvůli výsledkům byl zakázán prodej dvou tun džemů, které se do prodejen nedostaly a dalších 1,3 tuny musí být staženo z obchodů. Podle inspekce je v legislativě dané, že džemy musí obsahovat nejméně 35 gramů ovoce na sto gramů a džemy výběrové 45 gramů.

Marmelády musí obsahovat 20 gramů citrusové ovoce na sto gramů výrobku. Pokud je na etiketě uveden větší podíl ovoce, musí ho výrobce dodržet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám