Hlavní obsah

Období rekordně silné koruny skončilo

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Po rychlém růstu zažívá koruna strmý pád. Podle analytiků období rekordně silné koruny skončilo. Za posledních 24 hodin měna oslabila proti dolaru o zhruba padesát haléřů, proti euru o čtyřicet. Analytici dodávají, že oslabování bude pokračovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Se silnou korunou se můžeme pro druhou polovinu roku rozloučit. Rekordy by už neměla lámat,“ řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. V pátek dopoledne se podle serveru Patria Online koruna obchodovala nad úrovná 24,30 Kč/EUR a 16 Kč/USD, přitom ještě ve čtvrtek dopoledne byl kurz 23,96 Kč/EUR a 15,48 Kč/USD.

Ve čtvrtek s kurzem koruny značně zamávalo rozhodnutí České národní banky snížit úrokové sazby. To zaskočilo i samotné analytiky, kteří snížení neočekávali. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma posléze uvedl, že na korunu by rozhodnutí nemělo mít větší vliv. Jenže měnu nyní ovlivňuje situace na světových trzích, především posílení dolaru, proto měna pokračuje v dramatickém pádu.

:. Vývoj kurzu koruny proti euru a dolaru během letošního roku. Graf: ČNB/Novinky

„Za oslabením stojí kombinace rozhodnutí centrální banky a posilování dolaru. Ten profituje zejména z padajících cen ropy,“ vysvětlil Jan Vejmělek.

Rekordy nějakou chvíli nebudou

Podle něj koruna i dolar by měly zažívat v druhé půlce roku opačný trend než doposud. „Napomáhá tomu i to, že ekonomické problémy se přesouvají z Ameriky do eurozóny,“ připomněl analytik s tím, že oslabuje o maďarský forint či polský zlotý. Tedy měny, které v uplynulých měsících patřily s českou korunou mezi nejvíce posilující na světě.

Analytici z Komerční banky dodávají, že na konci roku by mohla být tuzemská měna proti dolaru slabší ještě o korunu, proti jednotné evropské měně se možná přiblíží až 25 korunám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám