Hlavní obsah

Madeta snižuje výkupní ceny mléka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Největší tuzemská mlékárna Madeta již avizovala, že zemědělcům sníží výkupní ceny nakupovaného mléka. Zástupcům největšího odbytového družstva navrhla za červenec platby ve výši 7,80 koruny za litr, což je proti červnu pokles zhruba o 70 haléřů. Začátkem roku přitom farmáři dostávali za mléko okolo 10 korun.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Odbytové družstvo navrhuje dávat zemědělcům za litr 7,80 Kč.

Článek

Zástupcům Mlékařského a hospodářského družstva Jih, které je největším dodavatelem Madety, se tak prudké snížení výkupních cen mléka nelíbí. Jeho pondělní jednání s vedením českobudějovické mlékárny zkrachovala právě na rozdílných představách o výši výkupních cen.

Ceny všude klesají

„Pochopitelně že na to nejsme ochotni přistoupit. Hledáme ale cestu, jak z toho ven, jak situaci řešit. Podali jsme určitý protinávrh, který chceme s našimi odběrateli projednat,“ řekl po jednání s vedením Madety místopředseda Mlékařského a hospodářského družstva Jih Zdeněk Houška.

Podle něj nebylo od šéfa Madety Milana Teplého seriózní, že ještě před jejich projednáním s dodavateli zveřejnil své cenové návrhy v tisku. Jihočeskou mlékárnu vede ke snížení ceny především klesající světová poptávka po mléčných výrobcích. „Snižují se ceny eidamu, másla nebo sušeného mléka. Madeta v současné době na všem, co vyváží, prodělává, nyní s dvacetiprocentní ztrátou na litru mléka,“ řekla ČTK Barbora Daňková z oddělení komunikace mlékárny.

Zemědělci o tom podle vedení firmy dobře vědí. Madeta v současnosti podle Daňkové platí za mléko stále více než odběratelé v Německu. Za litr tam mlékárny dávají od 28 do 32 eurocentů, tedy něco kolem 7,50 koruny.

Zemědělci ustoupit nechtějí

Zemědělci zase argumentují tím, že již v cenách nemají kam ustoupit. Proti letošnímu lednu podle Miroslava Jirovského, šéfa Zemědělského svazu ČR, cena mléka spadla o téměř dvě koruny. V celkové roční produkci mléka by to podle něj znamenalo propad v příjmech zhruba pět miliard.

To vše se děje v podmínkách, kdy dramaticky vzrostly ceny pohonných hmot, energií a další výrobní náklady.

Prudký pokles cen za mléko by podle zemědělců znamenal další útlum chovu skotu, a tím i snížení rozměru českého zemědělství. Chov skotu je nejnáročnějším živočišným odvětvím a jeho případná obnova by si vyžádala několik let.

Tržby za mléko mají vedle tržeb za obilí pro financování řady zemědělských podniků zásadní význam, ovlivňují jejich cash-flow.

Na větší vývoz mléka do Německa však nyní – na rozdíl od dřívějška – čeští chovatelé příliš spoléhat nemohou. Jednak i tam ceny mléka klesají, jednak jsou k dodávkám Madetě smluvně vázáni. Smlouvu na mléko má například družstvo Jih uzavřenu až do března příštího roku. Každý měsíc se domlouvají pouze ceny.

Podle ankety ČTK o tom uvažují a jednají mimo jiné mlékárny Kunín, Klatovy či mlékárny v Pardubické kraji, například mlékárna v Chocni. Naproti tomu dvojka na trhu, olomoucká Olma, zatím výkupní ceny snižovat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám