Hlavní obsah

Ceny ropy prudce padají

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod hranici 120 dolarů za barel se v pondělí dostaly světové ceny ropy. Přitom ještě v polovině července byla ropa na historických rekordech, barel se prodával za více než 147 dolarů. Podle agentury Reuters se černé zlato během dne propadlo o pět dolarů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Za tak výrazným snížením ceny stojí zřejmě zvýšená produkce ropného kartelu OPEC a zažehnání obav z bouře poblíž Mexického zálivu. Ta měla původně ohrozit tamní těžbu.

Americká lehká ropa se v pondělí obchodovala kolem 125 dolarů za barel. Po poledni však cena sklouzla pod hranici 120 dolarů. Obdobně na tom byl i severomořský Brent, který zlevnil na 120,63 dolarů za barel.

Zhruba dva týdny se cena černého zlata propadá. V polovině července se na trzích pohyboval barel nad 147 dolary. Ropu následovaly i pohonné hmoty a motoristé po celém světě zažívali obrovský šok. Poté, co došlo k obratu, i tuzemské pumpy šly s cenami níže.

Podle pondělních údajů společnosti CCS stojí litr benzínu v průměru 31,86 Kč, litr motorové nafty 33,97 Kč. Podle analytiků budou pohonné hmoty zlevňovat i nadále.

Reklama

Související témata:

Související články

Benzín i nafta výrazně zlevnily

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu výrazně poklesly. Benzín zlevnil o 35 haléřů na 31,86 Kč za litr. Cena nafty poklesla ještě více, a to o 47 haléřů...

Výběr článků

Načítám