Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 14 miliard

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Zahraniční obchod v červnu skončil přebytkem 13,9 miliardy korun. Podle pondělních údajů Českého statistického úřadu vzrostl meziročně vývoz o 1,7 procenta. Naopak dovoz klesl o jedno procento. Dařilo se zejména obchodu se stroji a dopravními prostředky.

Článek

Výsledek zahraničního byl nad očekáváním analytiků. Podle nich čerstvá data stále ještě naplno neodráží dopad silné koruny. "Silná měna nepochybně komplikuje život některým tuzemským exportérům, ale zdá se, že mnohem větším rizikem je velmi pravděpodobné oslabení růstu poptávky v západní Evropě. Výsledky tamních ekonomik ztrácejí už tak zašlý lesk a obrat k lepšímu nepřijde dříve než za rok," komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky jsou výsledky ovlivněny hlavně poklesem dovozu. „Což indikuje oslabování ekonomické aktivity v tuzemsku. Silná koruna a slabší zahraniční poptávka si svou daň vyberou,“ varoval Vejmělek.

Na červnový výsledek ovlivnil přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 5,8 miliardy korun, polotovary a materiály o 1,9 miliardy korun a surovinami o 0,4 miliardy korun. Zároveň se snížil schodek v obchodě s chemickými výrobky o 1,1 miliardy korun. Negativní dopad na bilanci mělo zejména prohloubení záporného salda v obchodě s minerálními palivy o 3,4 miliardy korun.

Zahraniční obchod v květnu skončil přebytkem 9,2 miliardy korun. Příznivě saldo ovlivnil především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Negativně naopak působila dražší paliva.

Reklama

Výběr článků

Načítám