Hlavní obsah

Poslanci k návrhu omezit kamióny: kdo by vozil jogurty?

– PRAHA
Právo, dan, trj

Návrh poslankyně SZ Věry Jakubkové na razantní omezení jízd kamiónů od pátku do neděle nemá příliš velké šance na přijetí. Ačkoli Jakubková tvrdí, že by mohl projít i Senátem, jednoznačně pro se nevyjadřuje ani opozice ve Sněmovně. Její zástupci se stejně jako koaliční politici obávají ekonomických dopadů.

Článek

Jakubková nenašla pochopení ani v ODS. "Budeme hledat koaliční dohodu a návrh paní kolegyně Jakubkové k takové dohodě rozhodně nevede. Jde o klasickou iluzi, že zákaz něco vyřeší. Vyvolá to pouze zdražení dopravy a tím i zboží. Vyvolá to zcela neekologickou poptávku po automobilech, které stihnou přepravit zboží za kratší dobu,“ reagoval pro Právo šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) soudí, že další omezení kamiónů nemá šanci, a považuje to za předvolební řeči. "Kamióny přece nejezdí pro svoji zábavu, ale protože rádi žereme německé jogurty,“ řekl Právu Kubera. Dodal, že zelení by se měli v nařizování zákazů mírnit.

"Zítra zelení přijdou na to, že ježdění na víkendy je hrozná zhůvěřilost, protože to produkuje emise,“ poznamenal Kubera.

Je shodou okolností primátorem Teplic, kde se bude o prvním zářijovém víkendu konat sjezd zelených a Kubera je hodlá přivítat. "Ptal jsem se Martina, jestli mám podpořit jeho nebo Kuchtovou. Oboje umím,“ řekl v žertu primátor s tím, že ovšem nehodlá zasahovat do vnitrostranických půtek zelených.

Obávají se ztrát firem

Stínový ministr dopravy KSČM Pavel Hojda Právu řekl, že by spolu s omezením jízd kamiónů měl přijít rozvoj železniční nákladní dopravy, jak to zelení původně hlásali.

"Vzhledem k tomu, že se nedělají žádné kroky, aby se upřednostnila železniční nákladní doprava, nemůžeme přece omezit ekonomiku omezením nákladní autodopravy. Až budou podmínky pro převoz nákladů v ČR, aby si mohli dopravci vybrat, pak to bude plně opodstatněné,“ uvedl Hojda.

Podobně se vyjádřil i lidovecký poslanec Jiří Carbol. "Nemá to šanci, je to odtržené od hospodářské reality, protože by to způsobilo autodopravcům velké problémy,“ řekl Právu.

"Je to populistický návrh, který vypadá zajímavý na první pohled. Ale je potřeba zvážit pracovní podmínky řidičů kamiónů a ekonomické dopady. Takže myslím, že k tomu zatím jednoznačné stanovisko není,“ sdělil Právu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Podle něho sociální demokracie určitě nějakou formu omezení víkendových jízd kamiónů podpoří. Přijde ale zřejmě s vlastním návrhem. "Máme odborníky jak na ekologii, tak i na dopravu, na podzim to bude jistě velmi diskutované téma,“ dodal.

Anketa

Jste pro větší omezení jízd kamiónů?
Ano
82,6 %
Ne
17,4 %
Celkem hlasovalo 9809 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kamióny mají ze zákazu jízd tisíce výjimek

Kamióny podle platné legislativy nesmějí po celý rok o nedělích na silnice od 13 do 22 hodin. Teď o prázdninách pro ně platí i páteční zákaz jízd od 17 do 21...

Výběr článků

Načítám