Hlavní obsah

Koruna se opět propadá

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Česká měna pokračuje v sérii propadů. Dopoledne se její kurz vůči jednotné evropské měně přehoupl nad 24 korun, kde se zatím drží. Jen během dopoledne ztratila zhruba 15 haléřů. Oslabila i proti dolaru a obchodovala se téměř za 15,50 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patrie Online.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Hlavní důvod oslabení koruny je, že americký dolar začal pomalu dohánět ztráty. Investoři prostě mírně přepnuli ze střední Evropy na Ameriku,“ řekl novinkám analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Koruna se poprvé strmě propadla minulý týden po slovní intervenci guvernéra České národní banky. Zdeněk Tůma totiž řekl, že příliš silná koruna by mohla vést ke snižování úrokových sazeb. Jen den před tím se totiž tuzemská měna dostala proti euru pod hranici 23 korun.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Během dvou dnů však oslabila téměř o korunu, kde se její kurz zakotvil. Odezva u Čechů byla okamžitá. U některých směnáren se dokonce stály fronty. Lidé se totiž báli, že by měna mohla i nadále oslabovat.

Na začátku srpna se propad prohloubil, když se v půl jedenácté koruna obchodovala proti euru za 24,04 Kč/EUR a proti dolaru 15,45 Kč/USD. „Kam teď krátkodobě půjde kurs, neví nikdo,“ uzavřel Michl s tím, že přichází zdravá korekce koruny, polského zlotého i maďarského forintu.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna zažívá strmý pád

Tuzemská měna po týdnech růstu v úterý a ve středu rychle oslabila a dostala až na 23,80 Kč/EUR. Za tak náhlou reakcí stojí úterní projev guvernéra České...

Výběr článků

Načítám