Hlavní obsah

Cigarety budou dále zdražovat, nejméně o 12 korun

Právo, Jiří Novotný

Cigarety v těchto dnech v Česku zdražují o celých osm korun. Tím to však nekončí. Podle návrhu nové směrnice Evropské komise (EK) má totiž minimální spotřební daň na tisíc cigaret stoupnout do roku 2014 ze 64 na 90 eur. Pro české kuřáky to bude znamenat další zdražení nejméně o dvanáct korun na krabičku.

Článek

Novou směrnici ještě musí schválit Evropský parlament a odsouhlasit Rada ministrů. Analytici ale nepochybují, že k tomu dojde. Například marlbora, která teď podražila ze 74 na 82 korun, se tak budou muset v roce 2014 prodávat nejméně za 94 korun, sparty za 81 a petry za 77 Kč.

Postupně od roku 2010

Zdražení by mělo pravděpodobně začít už v roce 2010. Tabákové firmy se totiž budou snažit vládu a parlament přesvědčit, aby zvyšování spotřební daně, a tedy i zdražování bylo postupné, ročně o dvě až tři koruny.

„V ČR je nyní minimální spotřební daň na cigarety asi 69 eur. Kdyby se najednou zvedla na 90 eur a cigarety rovnou zdražily o 12 korun, zasadilo by to velkou ránu tuzemskému trhu a prospělo pouze pašerákům a nelegálním výrobcům. Vždyť spotřební daň a DPH tvoří 82 procent celkové ceny krabičky cigaret, což je pro pašeráky obrovským lákadlem,“ řekl včera Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Například cigarety značky Viceroy teď zdražily na 58 korun. Z této nové ceny činí spotřební daň 38,40 Kč a DPH 9,26 Kč. Stát tedy z krabičky viceroyek na daních získá 47,66 Kč.

Někteří kuřáci přejdou na doutníky

Podle návrhu směrnice EK výrazně stoupne i spotřební daň na tabák. Čtyřicetigramový paklík nejlevnějšího tabáku tak v naší republice nejpozději v roce 2014 podraží z dnešních 80 na 92 korun.

Jen nepatrně, z 11 na 12 eur za 1000 kusů, má ale spotřební daň stoupnout u doutníků a cigarillos. Bez ohledu na to, zda tyto tabákové výrobky stojí deset nebo tisíc korun. Prodejní cena doutníků se tedy na rozdíl od cigaret téměř nezmění, což nemálo kuřáků povede k zamyšlení, zda na ně nepřejít.

Prodej zatím klesl jenom nepatrně

Odborníci nečekají, že další růst ceny odradí lidi ve větší míře od kouření. Donedávna nejprodávanější tuzemská cigaretová značka Petra za pouhé dva roky zdražila ze 44 na 65 korun. Přesto se to příliš neprojevuje na celkovém odbytu cigaret.

Podle statistik kouří 27 procent Čechů a zatímco v roce 2006 se v ČR prodalo celkem 23,45 miliardy kusů cigaret, loni spotřeba klesla jenom o 1,5 procenta.

Podobně nepatrný pokles lze očekávat i za letošek. Přitom se nejpozději v září doprodají zásoby krabiček se starými kolky a k mání už budou jen zdražené cigarety.

„Rychle se zvyšují ceny potravin, elektřiny i bydlení. Dnešní růst cen cigaret o osm korun tak už pro kuřáky není velkým šokem,“ konstatoval Provazník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám