Hlavní obsah

Jednání WTO o uvolnění obchodu selhala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Obtížné ministerské rozhovory Světové obchodní organizace (WTO) v Ženevě po devíti dnech selhaly. Nepodařilo se najít kompromis o prohlubování volného obchodu v oblasti potravinářských produktů. Americká delegace jednání opustila.

Článek

Zástupkyně americké delegace Susan Schwabová uvedla, že pro americkou delegaci nemá žádný smysl "zůstat u stolu". Jednání selhala, když komisař EU pro obchod Peter Mandelson sdělil, že se udělal pokrok.

Dohodu o reformě obchodu se zemědělskými produkty odmítly na jedné straně USA a na druhé Čína a Indie, které trvaly na ochraně svého trhu před masivním dovozem zahraničních produktů.

WTO chtěla zjednodušit pravidla obchodu se zemědělskými produkty už od roku 2001. Na jedné straně stály rozvojové země, které se nedohodly o vzájemném přístupu na své trhy. Spojené státy a EU navíc chtěly mít větší přístup na trh služeb v rychle rostoucích zemích včetně Indie a Číny. Rozvojové země zase požadovaly větší možnosti pro prodej svých výrobků v zemích EU a v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám