Hlavní obsah

Německá firma plánuje ve Španělsku postavit solární elektrárny

ERLANGEN

Německá firma zabývající se solární technologií Solar Millennium v úterý představila projekt první komerční elektrárny využívající solární energie v Evropě. Elektrárna by měla být postavena v jižním Španělsku a podle agentury DPA by to byla největší elektrárna svého druhu na světě.

Článek

Výstavba dvou elektráren si podle představitelů Solar Millennium vyžádá investici 380 miliónů eur. Každá bude mít kapacitu 50 megawattů a mohla by tak elektřinou zásobovat po celý rok město čítající 180 tisíc obyvatel.

Vedení Solar Millennium uvedlo, že španělská vláda dala projektu zelenou a stavební povolení tak očekává v nejbližších týdnech.

Jedna elektrárna zabere plochu 200 hektarů, tedy přibližně 200 fotbalových hřišť, a bude vybavena 624 solárními panely, které jsou sestaveny v řadách dlouhých až 100 metrů. Jsou ve tvaru paraboly a tak umožňují efektivní pohlcování sluneční energie. Parabolické kolektory se automaticky natáčejí v závislosti na poloze Slunce.

Koncentrovaná sluneční energie ohřívá speciální syntetický olej cirkulující v trubkách nad kolektory na teplotu až 400 stupňů celsia. Olej putuje do tepelných výměníků, kde se z vodní lázně vytváří pára, která pohání klasickou parní turbínu a ta roztáčí generátor elektrické energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám