Hlavní obsah

České pivo získá ochranu Evropské unie

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

České pivo zřejmě získalo zeměpisné ochranné označení Evropské unie. Před půl rokem totiž mohly členské státy EU podat námitky k žádosti tuzemských pivovarníků o zařazení do registru. Námitky mohly být podávány do středeční půlnoci. Žádná zřejmě nepřišla. Novinkám to potvrdil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Článek

„Podle našich informací zatím žádná námitka podána nebyla. Stoprocentně si budeme jisti příští týden,“ řekl Veselý. Pokud se do středeční půlnoci neobjevila nějaká námitka, označené automaticky vstupuje v platnost. Označení české pivo tak budou moci používat pouze čeští výrobci, kteří splní podmínky kvality výrobku.

Pivovary již mohou začít žádat o používání označení. Například Plzeňský Prazdroj již oznámil, že bude chtít označení pro pivo Gambrinus. Další pivovary mohou žádat také, musí však splnit základní kritéria.

Základními požadavky jsou:
místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti
místo původu a složení základních surovin
použitá technologie typická pro výrobu českého piva
kvalitativní ukazatele hotového piva jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení

O možnost zápisu do registru usilovala Česká republika přes tři roky. Žádost o registraci podali čeští pivovarníci prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví a Stálého zastoupení ČR v Bruselu Evropské komisi (EK) krátce po přistoupení ČR k Evropské Unii v roce 2004.

K čemu ochranné značení slouží:
Používá se od roku 1992 a jeho cílem chránit názvy kvalitních zemědělských a potravinářských výrobků, které si získaly věhlas v EU i ve světě. Ochranná známka má pomáhat odlišit se od „padělaných“ výrobků, které se snaží zneužít věhlasu svých kvalitních konkurentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám