„Podle našich informací zatím žádná námitka podána nebyla. Stoprocentně si budeme jisti příští týden,“ řekl Veselý. Pokud se do středeční půlnoci neobjevila nějaká námitka, označené automaticky vstupuje v platnost. Označení české pivo tak budou moci používat pouze čeští výrobci, kteří splní podmínky kvality výrobku.

Pivovary již mohou začít žádat o používání označení. Například Plzeňský Prazdroj již oznámil, že bude chtít označení pro pivo Gambrinus. Další pivovary mohou žádat také, musí však splnit základní kritéria.

Základními požadavky jsou:
místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti
místo původu a složení základních surovin
použitá technologie typická pro výrobu českého piva
kvalitativní ukazatele hotového piva jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení

O možnost zápisu do registru usilovala Česká republika přes tři roky. Žádost o registraci podali čeští pivovarníci prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví a Stálého zastoupení ČR v Bruselu Evropské komisi (EK) krátce po přistoupení ČR k Evropské Unii v roce 2004.

K čemu ochranné značení slouží:
Používá se od roku 1992 a jeho cílem chránit názvy kvalitních zemědělských a potravinářských výrobků, které si získaly věhlas v EU i ve světě. Ochranná známka má pomáhat odlišit se od „padělaných“ výrobků, které se snaží zneužít věhlasu svých kvalitních konkurentů.