Hlavní obsah

Zájem o hypotéky opadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tuzemské banky poskytly v prvním pololetí meziročně o pětinu méně hypoték. Zatímco loni od ledna do června půjčily občanům 74,5 miliardy korun, letos to bylo 59,5 miliardy korun. Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva pro místní rozvoj. Propad hypotečního trhu se tak prohloubil. V prvním čtvrtletí trh totiž poklesl meziročně o devět procent.

Článek

Pokles je podle odborníků důsledkem loňského extrémně velkého zájmu o hypotéky, který byl vyvolán očekávaným zvýšením daně z přidané hodnoty a růstem úrokových sazeb. Za celý loňský rok přitom finanční ústavy poskytly hypotéky za 142 miliard korun, tedy meziročně o 41 procent více.

Například Česká spořitelna za první pololetí zaznamenala propad nových obchodů téměř o více než polovinu na 11,67 miliardy korun. Hypoteční bance, která je nově kvůli propadu u České spořitelny jedničkou na trhu, klesl objem nově poskytnutých hypoték o osm procent na 19,6 miliardy korun. Naopak Raiffeisenbank zaznamenala za letošních šest měsíců nárůst nových hypoték o více než pětinu na 12,4 miliardy korun.

Celkově banky poskytly nejen občanům, ale i podnikatelům a městům v pololetí 34 860 úvěrů za 88,7 miliardy korun, což je v případě objemu meziroční pokles o šest procent.

Od počátku své činnosti v polovině 90. let do konce června banky poskytly přes 384 000 hypotečních úvěrů za 741 miliard korun. Lidem půjčily téměř 373 000 hypoték za více než 529 miliard korun, firmám a podnikatelům téměř 11 000 úvěrů v objemu 203,5 miliardy korun a městům a obcím 849 úvěrů za 8,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám