Hlavní obsah

Češi ve strachu z pádu koruny stojí fronty u směnáren

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Strmý propad kurzu koruny vůči jednotné evropské měně vyvolal takřka šílenství. Lidé od středy výrazně více nakupují eura. U některých pražských směnáren se dokonce tvořily fronty. Zájem o cizí měnu neopadl ani ve čtvrtek dopoledne.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Před směnárnami se tvoří fronty, lidé chtějí vyměnit eura za co nejvýhodnější kurz.

Článek

"Od středečního rána zájem o cizí měnu stoupl,“ potvrdil Novinkám obchodník ze směnárny ExChange v pražské Kaprově ulici. Podle něj měla směnárna v pondělí kurz 23,15 Kč/EUR, zatímco ve středu se euro prodávalo za 23,90 Kč. Obdobně zvýšený zájem eviduje i směnárna Czech Exchange v pražské Revoluční ulici.

Kurz tuzemské měny zažil v posledních dnech několik zvratů. Po pondělním historickém rekordu 22,92 Kč/EUR hned následující den oslabila po slovní intervenci guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, který nevyloučil snižování úrokových sazeb v srpnu.

"Koruna v posledním dni zaznamenává nejstrmější propad vůči euru od roku 2000. Srovnáme-li mezidenní změny kurzu pomocí kurzů ČNB, došlo nyní k oslabení o více než tři procenta během jediného dne, což se v posledních letech nestalo,“ komentoval analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reakce u směnáren na sebe nenechala dlouho čekat. Obchodníci zvedli kurz zhruba o sedmdesát haléřů. "Zájem o euro se zvedl zhruba o třicet procent oproti normálu,“ řekla Novinkám obchodnice z plzeňské směnárny EK Company v Bezručově ulici.

Rozruch v posledních dnech nezažívají jen směnárny. Podle analytika současný pohyb kurzů vyvolává zájem jak exportérů, tak importérů. "Exportéři využívají výraznějšího oslabení k prodejům eura a částečnému zajištění, importéři si zajišťují stále ještě poměrně výrazně silnou korunu z obav, že koruna dále oslabí, což se nedá vyloučit. Nepřijde-li další oslabení nyní, přijde v dalších měsících. Mezitím se klidně můžeme vrátit pod 23 korun za euro,“ uzavřel Šimek.

Ve čtvrtek před půl jedenáctou se koruna proti euru obchodovala za 23,64 Kč/EUR, vůči dolaru na 15,10 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Reklama

Související články

Euro je poprvé za méně než 23 korun

Česká měna se poprvé v historii obchodovala za méně než 23 korun za jedno euro. Její kurz se v pátek po 11. hodině dostal o jednu tisícinu pod tuto hranici,...

Výběr článků

Načítám