Hlavní obsah

Porsche smí ovládnout majitele Škodovky Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Výrobce sportovních vozů Porsche může získat majoritu i v automobilce Volkswagen. Rozhodla o tom ve středu Evropská komise. Uvedla, že transakce nijak výrazně neovlivní hospodářskou soutěž na automobilovém trhu. Porsche tak ovládne největší evropskou automobilku.

Článek

Porsche tak může svůj podíl zvýšit z téměř 31 na více než 50 procent, a bude tak mít hlasovací většinu. Plánuje, že většinu firmy převezme na podzim. Bude ho to stát asi 10 miliard eur, což je v přepočtu 240 miliard korun.

"Zkoumání transakce komisí prokázalo, že horizontální přesahy mezi Volkswagenem a Porsche jsou omezené. V rámci všech účastnických segmentů bude Porsche dál čelit několika silným a efektivním konkurentům s významnými tržními podíly,“ uvedla ve zdůvodnění komise.

Porsche začalo svůj podíl ve Volkswagenu budovat již v roce 2005, kdy ve firmě získalo téměř pětinový podíl, a ještě tak upevnilo vztahy s blízkou automobilkou. Oba podniky spolupracovaly například na výrobě vozu, který v případě Porsche nese název Cayenne a v případě VW Touareg.

V ovládnutí překážel německý zákon

Postupem času se Porsche stalo největším akcionářem. Druhý největší podíl vlastní spolková země Dolní Sasko. Ta přitom měla být jakousi pojistkou, že se Volkswagen nepodaří jiné firmě ovládnout. V Německu totiž existoval celých 48 let zákon, který to měl znemožnit právě díky "saskému" podílu.

Evropský soudní dvůr ale loni v říjnu rozhodl, že tento zákon porušuje pravidla EU.

Porsche díky celé transakci prakticky ovládne největší evropskou automobilku, které se v poslední době poměrně daří. Ve druhém čtvrtletí Volkswagen vytvořil provozní zisk 2,12 miliardy eur (asi 48,8 miliardy Kč). To je nárůst o 22 procent a je to lepší výsledek, než čekali analytici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám