Hlavní obsah

První vozy z nošovické automobilky možná už letos

Právo, Anna Bortlíčková
NOŠOVICE

Možná už v závěru tohoto roku opustí brány nové automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku první vozidla. Zahájení sériové výroby plánované na březen příštího roku chce firma urychlit hlavně vzhledem k vysoké poptávce po vozech Hyundai i30, který se nyní do Evropy dováží z Koreje. Zkušební výroba má v Nošovicích začít v září.

Článek

"Zahájení sériové výroby ještě v letošním roce je samozřejmě podmíněno získáním veškerých povolení,“ řekl Právu mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk.

Nošovická továrna výrobu modelu i30 odstartuje pětidveřovým hatchbackem, k němuž zanedlouho přibude verze kombi. Později závod výrobu rozšíří o další model. Podle Vaňka by mělo jít o prostorný víceúčelový rodinný vůz kategorie MPV (jako je třeba Škoda Roomster).

Nadále se, jak potvrdil Právu Vaněk, počítá s tím, že se v Nošovicích bude vyrábět i vůz sesterské značky Kia. Na otázku k výši produkce v příštím roce Vaněk odpověděl, že instalovaná kapacita bude představovat 200 tisíc vozidel.

"Nepředpokládáme ale, že bychom tento počet vyrobili už příští rok,“ řekl. V roce 2011 pak má nová automobilka dosáhnout cílové kapacity 300 tisíc vozů ročně.

Přijímají se další zaměstnanci

Stavba prvního evropského výrobního závodu Hyundai začala v průmyslové zóně v Nošovicích loni v březnu. Výstavba závodu finišuje, výrobní haly jsou prakticky hotovy, testují se výrobní technologie.

Hyundai Motor Manufacturing Czech urychluje i nábor zaměstnanců. Letos jich firma přijme asi o 250 více, než původně plánovala. Nyní už zaměstnává 1250 lidí.

"S dalšími dvěma stovkami už máme podepsány smlouvy, ale nastoupí později. Do konce roku pak potřebujeme nabrat ještě 750 zaměstnanců,“ řekl Vaněk. Ke konci tohoto roku by automobilka měla zaměstnávat 2200 lidí, původně počítala s 1945 zaměstnanci. V roce 2010 má mít téměř 3500 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám